terhesgondozásban kötelező részt vevők a szülész-nőgyógyász, a háziorvos és a védőnő, bizonyos esetekben azonban szükség lehet más szakorvos (belgyógyász, dietetikus, fogász) bevonására is.

A következő leírás az egészséges terhes kismamák számára, általam is ajánlott 40 hetes programot tartalmazza, mely szükség esetén természetesen kiegészülhet több vizsgálattal is.

Milyen gyakorisággal ajánlott terhesgondozáson részt venni?

  • a 12. hétig 3 hetente,
  • a 30. hétig 4 hetente,
  • a 30-36. tartó hétig 3 hetente,
  • a 37-40. hét között 1 hetente,
  • a 40. héttől pedig 1-2 naponta ajánlott a részvétel.

Kérem, hogy a pontosabb és gördülékenyebb vizsgálat érdekében mindig legyen Önnél a gondozási kiskönyv, valamint a meglévő, korábbi leletek.

Mi történik a terhesgondozás alkalmával?

A terhesgondozás során ultrahanggal is megvizsgálom a magzatot, de a genetikai ultrahang-vizsgálatok akkreditált módon a kórházban vagy szonográfus-specialistánál zajlanak, különös tekintettel a 12. heti és a 18-20. heti genetikai ultrahangra.

A terhesgondozás során érdemes legalább egy alkalommal belgyógyászati, illetve EKG-vizsgálaton is részt venni, melyet a területi illetékes helyen a háziorvos és védőnő végezhet el.

Fontosnak tartom a terhesség alatti folyamatos fogászati kontrollt is, melyet a területileg illetékes fogorvos vagy a kismama korábbi fogorvosa is elvégezhet. Fontos hangsúlyozni a folyamatos fluor- és kalciumbevitel szükségességét.

Nem győzőm hangsúlyozni pácienseim és a kismamák számára is a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás és a tudatos életvitel fontosságát. A betegségek, problémák nagy százaléka megelőzhető egészséges életvitellel. Rendkívül fontos ez a leendő anyukák számára, így különösen ajánlom a terhesség előtti, alatti és utáni testmozgást is, a helyes és egészséges táplálkozást, életvitelt.

Szülés

Mint nőgyógyász, a kismamát megismerve személyre szabottan keresem a legjobb megoldást a különböző kérdésekre, kérésekre.

Szülés alkalmával – a kismama és magzat érdekeit szem előtt tartva – a legkedvezőbb, a számukra legjobb helyzetet igyekszem kialakítani, így elsősorban minden kismama számára a természetes szülés folyamatát ajánlom. Természetesen vannak azonban olyan – szakmailag is igazolt – esetek, amikor elengedhetetlen a császármetszés elvégzése a kismama és a baba egészségének megőrzése érdekében.

Rólunk írták

Nagyon kedves, megbízható, ajánlani tudom mindenkinek.
Ildikó
Négyből két gyerekem (a két fiatalabb) nála született. Nem kívánok senkinek emberségesebb, kedvesebb orvos.
Lívia
Négyből három gyermekünk nála született. Hálás vagyok neki! Csodálatos orvos, csak ajánlani tudom!
Ildikó
Örök hála neki! Csodálatos orvos! A kisfiam nincs, ha ő nem segít… 8 éve csak benne bízom!
Mónika

Kapcsolat