Terhesgondozás általános menete

A terhesgondozásban kötelező részt vevők a szülész-nőgyógyász, a háziorvos és a védőnő, bizonyos esetekben azonban szükség lehet más szakorvos (belgyógyász, dietetikus, fogász) bevonására is.

A következő leírás az egészséges terhes kismamák számára, általam is ajánlott 40 hetes programot tartalmazza, mely szükség esetén természetesen kiegészülhet több vizsgálattal is.

Milyen gyakorisággal ajánlott terhesgondozáson részt venni?

  • a 12. hétig 3 hetente,
  • a 30. hétig 4 hetente,
  • a 30-36. tartó hétig 3 hetente,
  • a 37-40. hét között 1 hetente,
  • a 40. héttől pedig 1-2 naponta ajánlott a részvétel.

Kérem, hogy a pontosabb és gördülékenyebb vizsgálat érdekében mindig legyen Önnél a gondozási kiskönyv, valamint a meglévő, korábbi leletek.

Mi történik a terhesgondozás alkalmával?

A terhesgondozás során ultrahanggal is megvizsgálom a magzatot, de a genetikai ultrahang-vizsgálatok akkreditált módon a kórházban vagy szonográfus-specialistánál zajlanak, különös tekintettel a 12. heti és a 18-20. heti genetikai ultrahangra.

A terhesgondozás során érdemes legalább egy alkalommal belgyógyászati, illetve EKG-vizsgálaton is részt venni, melyet a területi illetékes helyen a háziorvos és védőnő végezhet el.

Fontosnak tartom a terhesség alatti folyamatos fogászati kontrollt is, melyet a területileg illetékes fogorvos vagy a kismama korábbi fogorvosa is elvégezhet. Fontos hangsúlyozni a folyamatos fluor- és kalciumbevitel szükségességét.

Nem győzőm hangsúlyozni pácienseim és a kismamák számára is a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás és a tudatos életvitel fontosságát. A betegségek, problémák nagy százaléka megelőzhető egészséges életvitellel. Rendkívül fontos ez a leendő anyukák számára, így különösen ajánlom a terhesség előtti, alatti és utáni testmozgást is, a helyes és egészséges táplálkozást, életvitelt.

Szülés

Mint nőgyógyász, a kismamát megismerve személyre szabottan keresem a legjobb megoldást a különböző kérdésekre, kérésekre.

Szülés alkalmával – a kismama és magzat érdekeit szem előtt tartva – a legkedvezőbb, a számukra legjobb helyzetet igyekszem kialakítani, így elsősorban minden kismama számára a természetes szülés folyamatát ajánlom. Természetesen vannak azonban olyan – szakmailag is igazolt – esetek, amikor elengedhetetlen a császármetszés elvégzése a kismama és a baba egészségének megőrzése érdekében.Rólunk írták

Kapcsolat