Gyakran mintegy betegségként kezelik, valójában azonban egy természetes folyamat. Megléte sok nő számára kellemetlen. Egyszer bánat, máskor öröm: elmaradása nem várt terhességet vagy akár betegséget is jelenthet, várandós kismamák esetében azonban örömhír lehet a menstruáció kihagyása, az első és utolsó menzesz pedig egyaránt meghatározó esemény egy nő életében.

Mit is jelent és hogyan zajlik a menstruáció?

A petefészek már születéskor kb. 400.000 petesejtet tartalmaz, melyből az ivaréréssel havonta kb. 1-1 petesejt érik meg és válik megtermékenyíthetővé. Abban az esetben, ha a megtermékenyülés elmarad (tehát a nő nem esik teherbe), kilökődik a petesejt, megtörténik a menstruáció.

Az első menstruációt követő időszakban előfordul, hogy kimarad egy-egy ciklus és a havi vérzések nem szabályosak, esetleg nem az előre kiszámolt időben jelentkeznek. A ciklus beálltával nagyjából 28 naponta (ez egyénenként eltérő lehet) jelentkezik a menstruáció. Általában 3-5 napig tart, mely mintegy 60-70 ml vérveszteséggel jár együtt. Ez igen csekély mennyiség, természetes folyamat lévén nem okozhat gondot a szervezet számára, ám a vérveszteség okozhat vashiányt. Ez könnyen pótolható vastartalmú ételek fogyasztásával (spenót, máj, sóska stb.).

Rólunk írták

Nagyon kedves, megbízható, ajánlani tudom mindenkinek.
Ildikó
Négyből két gyerekem (a két fiatalabb) nála született. Nem kívánok senkinek emberségesebb, kedvesebb orvos.
Lívia
Négyből három gyermekünk nála született. Hálás vagyok neki! Csodálatos orvos, csak ajánlani tudom!
Ildikó
Örök hála neki! Csodálatos orvos! A kisfiam nincs, ha ő nem segít… 8 éve csak benne bízom!
Mónika

Kapcsolat