Menstruáció

Gyakran mintegy betegségként kezelik, valójában azonban egy természetes folyamat. Megléte sok nő számára kellemetlen. Egyszer bánat, máskor öröm: elmaradása nem várt terhességet vagy akár betegséget is jelenthet, várandós kismamák esetében azonban örömhír lehet a menstruáció kihagyása, az első és utolsó menzesz pedig egyaránt meghatározó esemény egy nő életében.

Mit is jelent és hogyan zajlik a menstruáció?

A petefészek már születéskor kb. 400.000 petesejtet tartalmaz, melyből az ivaréréssel havonta kb. 1-1 petesejt érik meg és válik megtermékenyíthetővé. Abban az esetben, ha a megtermékenyülés elmarad (tehát a nő nem esik teherbe), kilökődik a petesejt, megtörténik a menstruáció.

Az első menstruációt követő időszakban előfordul, hogy kimarad egy-egy ciklus és a havi vérzések nem szabályosak, esetleg nem az előre kiszámolt időben jelentkeznek. A ciklus beálltával nagyjából 28 naponta (ez egyénenként eltérő lehet) jelentkezik a menstruáció. Általában 3-5 napig tart, mely mintegy 60-70 ml vérveszteséggel jár együtt. Ez igen csekély mennyiség, természetes folyamat lévén nem okozhat gondot a szervezet számára, ám a vérveszteség okozhat vashiányt. Ez könnyen pótolható vastartalmú ételek fogyasztásával (spenót, máj, sóska stb.).Rólunk írták

Kapcsolat