Számos új, modern fogamzásgátló gyógyszer klinikai vizsgálatában vettem és veszek részt aktívan, így különösen fontosan tartom, hogy pácienseimnek az előzmények, a kórtörténet, valamint a kor alapján is személyre szabott javaslatot adjak, figyelembe véve a páciens saját, egyéni preferenciáit.

A fogamzásgátlóknak alapvetően két csoportját különböztetjük el egymástól: vannak hormonális, illetve nem hormonális fogamzásgátlók.

Hormonális fogamzásgátlók:

 • Tabletták: A mai fogamzásgátló tabletták hormontartalma elérte azt a minimum szintet, amely alá már nem lehet csökkenteni, ugyanis akkor a mellékhatások nőnének, a hatásfok pedig romlana. Ezek a tabletták női hormonokat tartalmaznak, melynek köszönhetően egyrészt meggátolják a tüszőrepedést, másrészt megakadályozzák, hogy a megtermékenyített petesejt beágyazódjon a méhbe.
 • Sürgősségi tabletta: Segítséget jelenthet, ha a közösülés során valamilyen okból kifolyólag elmaradt a védekezés. A tablettát 72 órán belül kell bevenni, közösülés után. Mivel a szervezet ilyenkor nagy adag, erős hormonlökést kap, így ezt a módszert csak végszükségben szabad alkalmazni. Alacsony megbízhatósága, mellékhatásai miatt ez a módszer kerülendő.
 • Minipillek: Kevésbé hatékonyak, mint a kombinált készítmények, viszont velük ellentétben csak progeszteront tartalmaznak. Nincs ösztrogénfüggő kockázata, csökkentik a menstruációs panaszokat. Fontos azonban, hogy rendkívüli pontossággal kell szedni, ugyanis már néhány órás késés is csökkentheti hatékonyságát.
 • Fogamzásgátló injekció: Csak progesztogént tartalmazó készítmény, mely különösen fontos, ha bizonyos betegség kockázata vagy megléte miatt a másik hormon (tüszőhormon) szedése nem megengedett. Az injekciót 3 havonta szükséges beadatni, mely hosszú távon, biztonságos megoldást nyújt.
 • Hüvelygyűrű: Rugalmas, átlátszó, hajgumira emlékeztető színtelen gyűrű, mely (a korszerű tablettákhoz képest) kisebb mennyiségű hormont bocsát ki. A hüvelygyűrűt 3 hétre kell a hüvelybe felhelyezni, melyet 7 gyűrű mentes periódus követ (ekkor rendszerint vérzés jelentkezik). Kényelmes megoldás azok számára, akik nem szeretnének bajlódni a mindennapos fogamzásgátlással. Sokan azonban ódzkodnak tőle a felhelyezés miatt, illetve félnek a szex közbeni jelenlététől.

Méhen belüli hormonális fogamzásgátlók:

 • Méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszköz (IUS): A hormonkibocsátó hurok nem más, mint egy műanyagból készült T-alakú eszköz, mely folyamatosan minimális mennyiségű hormont bocsát ki. Felhelyezése nőgyógyász feladata, felhelyezést követően a viselője és partnere számára semmilyen kényelmetlenséget nem okoz. Az eszközt 5 évig lehet használni, melynek leteltével le kell venni és (igény esetén) kicserélni. A fogamzásgátlás mellett más pozitív mellékhatásai miatt is kedveltek (menstruációs panaszok, vérzés enyhítése). Ezen eszközök előnyei, hogy egyesítik a hagyományos méhen belüli eszköz előnyeit a hormonális fogamzásgátlók előnyeivel, így ez a legkényelmesebb, legbiztonságosabb, legkevesebb mellékhatással járó módszer. Nemszült nőknél is alkalmazható.

Nem hormonális fogamzásgátlók:

 • Gumióvszer (kondom): Az óvszer (helyes használat mellett) egyaránt védelmet nyújt a terhesség ellen és a nemi betegségek (gonorrhoea, AIDS, szifilisz) terjedésével szemben. A sérülésmentes óvszert szeretkezést megelőzően kell a merev hímvesszőre felsodorni, ez fogja fel az ondót a férfi magömlésekor. Használata nem tartozik a biztonságos módszerek közé, ezért inkább ritkán nemi életet élőnknek ajánlott.
 • Nem hormonális méhen belüli fogamzásgátló eszközök (IUD, IUCD, hurok, spirál): A hagyományos méhen belüli eszközök hatásukat azáltal fejtik ki, hogy akadályozzák a megtermékenyített petesejt beágyazódását. Egyaránt rendelkeznek előnyökkel és hátrányokkal. Előnye, hogy könnyen és gyorsan felhelyezhetőek, eltávolíthatóak és olcsók. Ugyanakkor megnövelhetik a vérzés mennyiségét és idejét, gyulladások továbbterjedésében is szerepet játszhatnak, továbbá megnöveli a méhen kívüli terhesség lehetőségét is.
 • Hüvelyi pesszárium, méhszájsapka, hüvelyi szivacs: A pesszárium gumiból, a méhszájsapka (másnéven cervixsapka) műanyagból készült eszköz, melyeket a méhszájra kell helyezni. A méhszájsapka különböző méretekben kapható, használata gyakorlottságot és odafigyelést igényel. 20 perccel a nemi aktus előtt kell felhelyezni és érdemes spermicid anyaggal együtt alkalmazni. Illeszkedését minden egyes alkalommal ellenőrizni kell. Használat után alaposan, szappanos vízzel kell megtisztítani és ellenőrizni kell, hogy sérülésmentes maradt-e. A hüvelyi szivacsot spermaölő anyagokkal átitatva használják, szintén a hüvelybe kell felhelyezni. Nem biztonságos fogamzásgátló megoldás.
 • Lokálisan alkalmazható fogamzásgátló szerek: Hormonmentes hüvelyi fogamzásgátló szerek (spermicidek), melyek általában spermaölő anyagot tartalmaznak. Lényege, hogy a hüvelybe juttatott spermaölő anyag (tabletta, kúp, krém, gél) elpusztítja a spermiumokat így azok nem érik el a petesejtet. Mellékhatásként irritáció léphet fel. Nem biztonságos fogamzásgátló megoldás.
 • Természetes fogamzásszabályozás (naptár, hőmérő, nyákpróba, kombinált módszer, LH-teszt): Ezek a tesztek a legmegbízhatatlanabb módszerek közé sorolandók.
 • Megszakított közösülés: Szintén a legmegbízhatatlanabb fogamzásgátló módszerek közé soroljuk. A tévhitekkel szemben már a magömlés előtt kis mennyiségű ondófolyadék távozhat a hímvesszőből, mely hímivarsejteket is tartalmazhat és akár megtermékenyíthet egy petesejtet. A „módszer” lényege, hogy a férfi még az ejakuláció (magömlés) előtt visszahúzza hímvesszőjét a nő hüvelyéből. Nem biztonságos fogamzásgátló megoldás.
 • Közösülés utáni hüvelyöblítés (irrigális): A módszer lényege, hogy a hüvelyt kiöblítik annak érdekében, hogy kimossák onnan a bejutott ondót, valamint, hogy a savas vegyhatás miatt kedvezőtlen feltételeket hozzanak létre a bent maradt spermiumok túléléséhez. Közösülés után langyos vízzel, zuhannyal, jobb esetben hüvelyöblítő készülékkel vagy valamilyen savas kémhatású oldattal öblítik ki a hüvelyt. Nem biztonságos fogamzásgátló megoldás.
 • Művi meddővé tétel (sterilizálás): Műtétes eljárás során a férfi ondóvezetéket vagy a női petevezetőt lekötik, illetve átmetszik. Az eljárás nem visszafordítható folyamat.

Rólunk írták

Nagyon kedves, megbízható, ajánlani tudom mindenkinek.
Ildikó
Négyből két gyerekem (a két fiatalabb) nála született. Nem kívánok senkinek emberségesebb, kedvesebb orvos.
Lívia
Négyből három gyermekünk nála született. Hálás vagyok neki! Csodálatos orvos, csak ajánlani tudom!
Ildikó
Örök hála neki! Csodálatos orvos! A kisfiam nincs, ha ő nem segít… 8 éve csak benne bízom!
Mónika

Kapcsolat