A fogamzásgátlás módszerei, fogamzásgátló szerek

Számos új, modern fogamzásgátló gyógyszer klinikai vizsgálatában vettem és veszek részt aktívan, így különösen fontosan tartom, hogy pácienseimnek az előzmények, a kórtörténet, valamint a kor alapján is személyre szabott javaslatot adjak, figyelembe véve a páciens saját, egyéni preferenciáit.

A fogamzásgátlóknak alapvetően két csoportját különböztetjük el egymástól: vannak hormonális, illetve nem hormonális fogamzásgátlók.

Hormonális fogamzásgátlók:

 • Tabletták: A mai fogamzásgátló tabletták hormontartalma elérte azt a minimum szintet, amely alá már nem lehet csökkenteni, ugyanis akkor a mellékhatások nőnének, a hatásfok pedig romlana. Ezek a tabletták női hormonokat tartalmaznak, melynek köszönhetően egyrészt meggátolják a tüszőrepedést, másrészt megakadályozzák, hogy a megtermékenyített petesejt beágyazódjon a méhbe.
 • Sürgősségi tabletta: Segítséget jelenthet, ha a közösülés során valamilyen okból kifolyólag elmaradt a védekezés. A tablettát 72 órán belül kell bevenni, közösülés után. Mivel a szervezet ilyenkor nagy adag, erős hormonlökést kap, így ezt a módszert csak végszükségben szabad alkalmazni. Alacsony megbízhatósága, mellékhatásai miatt ez a módszer kerülendő.
 • Minipillek: Kevésbé hatékonyak, mint a kombinált készítmények, viszont velük ellentétben csak progeszteront tartalmaznak. Nincs ösztrogénfüggő kockázata, csökkentik a menstruációs panaszokat. Fontos azonban, hogy rendkívüli pontossággal kell szedni, ugyanis már néhány órás késés is csökkentheti hatékonyságát.
 • Fogamzásgátló injekció: Csak progesztogént tartalmazó készítmény, mely különösen fontos, ha bizonyos betegség kockázata vagy megléte miatt a másik hormon (tüszőhormon) szedése nem megengedett. Az injekciót 3 havonta szükséges beadatni, mely hosszú távon, biztonságos megoldást nyújt.
 • Hüvelygyűrű: Rugalmas, átlátszó, hajgumira emlékeztető színtelen gyűrű, mely (a korszerű tablettákhoz képest) kisebb mennyiségű hormont bocsát ki. A hüvelygyűrűt 3 hétre kell a hüvelybe felhelyezni, melyet 7 gyűrű mentes periódus követ (ekkor rendszerint vérzés jelentkezik). Kényelmes megoldás azok számára, akik nem szeretnének bajlódni a mindennapos fogamzásgátlással. Sokan azonban ódzkodnak tőle a felhelyezés miatt, illetve félnek a szex közbeni jelenlététől.

Méhen belüli hormonális fogamzásgátlók:

 • Méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszköz (IUS): A hormonkibocsátó hurok nem más, mint egy műanyagból készült T-alakú eszköz, mely folyamatosan minimális mennyiségű hormont bocsát ki. Felhelyezése nőgyógyász feladata, felhelyezést követően a viselője és partnere számára semmilyen kényelmetlenséget nem okoz. Az eszközt 5 évig lehet használni, melynek leteltével le kell venni és (igény esetén) kicserélni. A fogamzásgátlás mellett más pozitív mellékhatásai miatt is kedveltek (menstruációs panaszok, vérzés enyhítése). Ezen eszközök előnyei, hogy egyesítik a hagyományos méhen belüli eszköz előnyeit a hormonális fogamzásgátlók előnyeivel, így ez a legkényelmesebb, legbiztonságosabb, legkevesebb mellékhatással járó módszer. Nemszült nőknél is alkalmazható.

Nem hormonális fogamzásgátlók:

 • Gumióvszer (kondom): Az óvszer (helyes használat mellett) egyaránt védelmet nyújt a terhesség ellen és a nemi betegségek (gonorrhoea, AIDS, szifilisz) terjedésével szemben. A sérülésmentes óvszert szeretkezést megelőzően kell a merev hímvesszőre felsodorni, ez fogja fel az ondót a férfi magömlésekor. Használata nem tartozik a biztonságos módszerek közé, ezért inkább ritkán nemi életet élőnknek ajánlott.
 • Nem hormonális méhen belüli fogamzásgátló eszközök (IUD, IUCD, hurok, spirál): A hagyományos méhen belüli eszközök hatásukat azáltal fejtik ki, hogy akadályozzák a megtermékenyített petesejt beágyazódását. Egyaránt rendelkeznek előnyökkel és hátrányokkal. Előnye, hogy könnyen és gyorsan felhelyezhetőek, eltávolíthatóak és olcsók. Ugyanakkor megnövelhetik a vérzés mennyiségét és idejét, gyulladások továbbterjedésében is szerepet játszhatnak, továbbá megnöveli a méhen kívüli terhesség lehetőségét is.
 • Hüvelyi pesszárium, méhszájsapka, hüvelyi szivacs: A pesszárium gumiból, a méhszájsapka (másnéven cervixsapka) műanyagból készült eszköz, melyeket a méhszájra kell helyezni. A méhszájsapka különböző méretekben kapható, használata gyakorlottságot és odafigyelést igényel. 20 perccel a nemi aktus előtt kell felhelyezni és érdemes spermicid anyaggal együtt alkalmazni. Illeszkedését minden egyes alkalommal ellenőrizni kell. Használat után alaposan, szappanos vízzel kell megtisztítani és ellenőrizni kell, hogy sérülésmentes maradt-e. A hüvelyi szivacsot spermaölő anyagokkal átitatva használják, szintén a hüvelybe kell felhelyezni. Nem biztonságos fogamzásgátló megoldás.
 • Lokálisan alkalmazható fogamzásgátló szerek: Hormonmentes hüvelyi fogamzásgátló szerek (spermicidek), melyek általában spermaölő anyagot tartalmaznak. Lényege, hogy a hüvelybe juttatott spermaölő anyag (tabletta, kúp, krém, gél) elpusztítja a spermiumokat így azok nem érik el a petesejtet. Mellékhatásként irritáció léphet fel. Nem biztonságos fogamzásgátló megoldás.
 • Természetes fogamzásszabályozás (naptár, hőmérő, nyákpróba, kombinált módszer, LH-teszt): Ezek a tesztek a legmegbízhatatlanabb módszerek közé sorolandók.
 • Megszakított közösülés: Szintén a legmegbízhatatlanabb fogamzásgátló módszerek közé soroljuk. A tévhitekkel szemben már a magömlés előtt kis mennyiségű ondófolyadék távozhat a hímvesszőből, mely hímivarsejteket is tartalmazhat és akár megtermékenyíthet egy petesejtet. A „módszer” lényege, hogy a férfi még az ejakuláció (magömlés) előtt visszahúzza hímvesszőjét a nő hüvelyéből. Nem biztonságos fogamzásgátló megoldás.
 • Közösülés utáni hüvelyöblítés (irrigális): A módszer lényege, hogy a hüvelyt kiöblítik annak érdekében, hogy kimossák onnan a bejutott ondót, valamint, hogy a savas vegyhatás miatt kedvezőtlen feltételeket hozzanak létre a bent maradt spermiumok túléléséhez. Közösülés után langyos vízzel, zuhannyal, jobb esetben hüvelyöblítő készülékkel vagy valamilyen savas kémhatású oldattal öblítik ki a hüvelyt. Nem biztonságos fogamzásgátló megoldás.
 • Művi meddővé tétel (sterilizálás): Műtétes eljárás során a férfi ondóvezetéket vagy a női petevezetőt lekötik, illetve átmetszik. Az eljárás nem visszafordítható folyamat.


Rólunk írták

Kapcsolat