Méhnyakrák

Szomorú tény, de sajnos a méhnyakrák a női nemi szervek 3. leggyakoribb rosszindulatú megbetegedése. Hazai viszonylatban évente közel 600 nő hal meg a betegségben.

A méhnyakrák megelőzése érdekében rendkívül fontos a rendszeres, évente végzett nőgyógyászati és citológiai vizsgálat, ugyanis a 0. stádiumban felfedezett méhnyakrák túlélési aránya a kezelés után 100%!

A méhnyakrák általában lassan fejlődik, kialakulásának oka a méhnyak sejtjeinek szabályozatlan osztódása. A sejtek a környező szövetekbe betörhetnek, és így a daganat átterjedhet a húgyhólyagra és a végbélre. Súlyosabb esetben a sejtek a méhnyak felszínéről bejuthatnak a mélyebb szövetrétegekbe is és tumorsejtekké fejlődhetnek. A betegség leggyakoribb típusa a laphámsejtes karcinóma, mely a méhnyak felszínét borító hámsejtekből alakul ki, a második leggyakoribb pedig a méhnyak mirigyeit alkotó sejtekből eredő, az adenokarcinóma.

A méhnyakrák kialakulásához vezető leggyakoribb okok:

  • HPV-vel való fertőződés (szükséges megemlíteni, hogy a legtöbb HPV-vel fertőzött nőben nem alakul ki méhnyakrák)
  • tartósan legyengült immunrendszer, mely a vírusfertőzéssel kevésbé képes, vagy nem tud megküzdeni
  • egyéb, szexuális úton terjedő betegség megléte (pl. herpesz, chlamidia)
  • dohányzás

A méhnyakrák leggyakoribb tünetei:

A legtöbb rákhoz hasonlóan a méhnyakrák korai stádiumban nem okoz tüneteket, ezért is fontos a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel.

Mégis a leggyakoribb tünetek közé sorolható a menstruációs időszakok között vagy a közösülés után fellépő abnormális vérzés. Gyakori tünet még a szokatlan hüvelyfolyás.

A méhnyakrák megelőzése és kezelése:

A méhnyakrák kialakulásával szemben – a rendszeres (legalább évenkénti) szűrővizsgálatok mellett – további védelmet nyújt a védőoltás. Mint nőgyógyász, a HPV elleni védőoltást minden szexuális életet kezdő kamaszlánynak, illetve aktív szexuális életet élő nőnek ajánlom.

  • a kockázati tényezők csökkenthetők a gumióvszer használatával, a szexuális partnerek számának mérséklésével és a dohányzás kerülésével
  • az óvszer használata nem feltétlenül nyújt biztos védelmet a HPV-fertőzéssel szemben, ám a nemi úton terjedő betegségek ellen hatékony védelmet biztosít
  • a 0. stádiumban több sebészeti eljárás is alkalmazható, hogy a rákos szövetet elpusztítsák
  • I. stádiumú méhnyakrák esetében a méhet hasi műtét során távolítják el, II. stádiumban azonban radikálisabb sebészi megoldást alkalmaznak és a méhen kívül a méhnyakat, a hüvely felső részét és a medence nyirokcsomóit és eltávolítják
  • III. és IV. stádiumú méhnyakrák esetén együttesen alkalmaznak sugár- és kemoterápiát


Rólunk írták

Kapcsolat