Szomorú tény, de sajnos a méhnyakrák a női nemi szervek 3. leggyakoribb rosszindulatú megbetegedése. Hazai viszonylatban évente közel 400-500 nő hal meg a betegségben.

A méhnyakrák megelőzése érdekében rendkívül fontos a rendszeres, évente végzett nőgyógyászati és citológiai vizsgálat, ugyanis a 0. stádiumban felfedezett méhnyakrák túlélési aránya a kezelés után 100%!

A méhnyakrák általában lassan fejlődik, kialakulásának oka a méhnyak sejtjeinek szabályozatlan osztódása. A sejtek a környező szövetekbe betörhetnek, és így a daganat átterjedhet a húgyhólyagra és a végbélre. Súlyosabb esetben a sejtek a méhnyak felszínéről bejuthatnak a mélyebb szövetrétegekbe is és tumorsejtekké fejlődhetnek. A betegség leggyakoribb típusa a laphámsejtes karcinóma, mely a méhnyak felszínét borító hámsejtekből alakul ki, a második leggyakoribb pedig a méhnyak mirigyeit alkotó sejtekből eredő, az adenokarcinóma.

A méhnyakrák kialakulásához vezető leggyakoribb okok:

  • HPV-vel való fertőződés (szükséges megemlíteni, hogy a legtöbb HPV-vel fertőzött nőben nem alakul ki méhnyakrák)
  • tartósan legyengült immunrendszer, mely a vírusfertőzéssel kevésbé képes, vagy nem tud megküzdeni
  • egyéb, szexuális úton terjedő betegség megléte (pl. herpesz, chlamidia)
  • dohányzás

A méhnyakrák leggyakoribb tünetei:

A legtöbb rákhoz hasonlóan a méhnyakrák korai stádiumban nem okoz tüneteket, ezért is fontos a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel.

Mégis a leggyakoribb tünetek közé sorolható a menstruációs időszakok között vagy a közösülés után fellépő abnormális vérzés. Gyakori tünet még a szokatlan hüvelyfolyás.

A méhnyakrák megelőzése és kezelése:

A méhnyakrák kialakulásával szemben az elsődleges, legnagyobb védelmet a védőoltás nyújt, melyet legjobb gyermekkorban megkapni, de később is ajánlott felvenni. Mint nőgyógyász, a HPV elleni védőoltást minden szexuális életet kezdő kamaszlánynak, illetve aktív szexuális életet élő nőnek ajánlom.

Másodlagos védelmi tényező a rendszeres, általában évenkénti szűrővizsgálat.

  • a kockázati tényezők csökkenthetők a gumióvszer használatával, a szexuális partnerek számának mérséklésével és a dohányzás kerülésével
  • az óvszer használata nem feltétlenül nyújt biztos védelmet a HPV-fertőzéssel szemben, ám a nemi úton terjedő betegségek ellen hatékony védelmet biztosít
  • a 0. stádiumban több sebészeti eljárás is alkalmazható, hogy a rákos szövetet elpusztítsák
  • I. stádiumú méhnyakrák esetében a méhet hasi műtét során távolítják el, II. stádiumban azonban a méhhel együtt, a hüvely felső részét és a medence nyirokcsomóit is eltávolítják.
  • III. és IV. stádiumú méhnyakrák esetén együttesen alkalmaznak sugár- és kemoterápiát

Rólunk írták

Nagyon kedves, megbízható, ajánlani tudom mindenkinek.
Ildikó
Négyből két gyerekem (a két fiatalabb) nála született. Nem kívánok senkinek emberségesebb, kedvesebb orvos.
Lívia
Négyből három gyermekünk nála született. Hálás vagyok neki! Csodálatos orvos, csak ajánlani tudom!
Ildikó
Örök hála neki! Csodálatos orvos! A kisfiam nincs, ha ő nem segít… 8 éve csak benne bízom!
Mónika

Kapcsolat