Condyloma hátterében, a szemölcsök megjelenésért a HPV vírus egyes törzsei 6-os, 14-es típus a felelős.

A rosszindulatú elváltozások legtöbbször hosszú évek után alakulnak ki. Akár 7-15 év is eltelhet a szemölcsök megjelenésétől a rosszindulatú daganat kialakulásáig, azonban a betegség időben felfedezhető és megelőzhető rendszeres rákszűréssel. 

A Condylomás szemölcs megjelenése, tünete:

  • a rizsszemnyi mérettől egészen 30-40 mm nagyságúra is megnőhet kezeletlen esetben
  • jellegzetes karfiolszerű szemölcsök emelkedhetnek ki csoportosan a nagyajkak, a hüvely, a hát, illetve a szájüreg hámjából
  • sok esetben tünetmentesen van jelen a szervezetben (a lappangási idő 1-16 hónap is lehet), az esetek többségében nem okoz panaszt sem, maximum enyhén viszket a fertőzött terület

A szemölcsök kezelése:

A panaszok észlelésekor javaslom, hogy minél hamarabb forduljon szakorvoshoz, ugyanis a betegség magától nem múlik el, sőt folyamatosan szaporodik és további súlyos szövődményekhez is vezethet.

Kezelése ecsetelés, melyet akár a páciens otthon is elvégezhet. Ezen kívül eltávolítható még lézerrel vagy fagyasztással.

A rendszeres, éves nőgyógyászati szűrővizsgálattal az esetleges tünetek, betegségek időben való felismerése megelőzhető, gyógyítható! A felelőtlen öngyógyítás azonban sokszor többet árt, mint segít, így kérem, a kezelést a nőgyógyásza javaslatának megfelelően kezdje el és ne alkalmazzon szakorvos által jóvá nem hagyott kezelést!

A méhnyakrák kialakulásáért is a HPV vírustörzs, de más víruscsoport a felelős.

Rólunk írták

Nagyon kedves, megbízható, ajánlani tudom mindenkinek.
Ildikó
Négyből két gyerekem (a két fiatalabb) nála született. Nem kívánok senkinek emberségesebb, kedvesebb orvos.
Lívia
Négyből három gyermekünk nála született. Hálás vagyok neki! Csodálatos orvos, csak ajánlani tudom!
Ildikó
Örök hála neki! Csodálatos orvos! A kisfiam nincs, ha ő nem segít… 8 éve csak benne bízom!
Mónika

Kapcsolat