A legtöbb nő a negyvenes évei közepén kezdi el tapasztalni, hogy változások álltak be szervezetében. Ennek első jele, hogy a ciklus rendszertelenné válik. Ez után jön a menopauza, vagyis amikor az utolsó rendes havi vérzést egy éven belül nem követi újabb. A folyamat nem befolyásolható, hiszen oka az ösztrogén termelés csökkenése, mely a kor előrehaladtával mindenkinél bekövetkezik.

A három fázis

A klimax három fázisra osztható. Az utolsó havi vérzést megelőző időszakot a csökkenő ösztrogén és progeszteron mennyiség, a tüszőrepedés elmaradása és vérzészavarok jellemzik. Ilyenkor a nők azt tapasztalhatják, hogy vérzésük többször tartósan kimarad, amelyet aztán fájdalmas, bő vérzések követhetnek. Ennek oka, hogy a szervezet ezt a helyzetet az ösztrogéntermelés fokozásával próbálja kompenzálni. Pont ezért fennáll annak is a veszélye, hogy ebben az időszakban kialakulhat endometriózis, mióma, illetve vérszegénység is.

Az utolsó havi vérzést két évvel megelőző és azt követő két éves időszakban tovább csökken az ösztrogéntermelés. Ez okozza a változókor legjellemzőbb tüneteit: az izzadással kísért hőhullámokat és az azt követő hidegrázásokat. Emellett azonban számos más jele is lehet annak, hogy hormonális változás történik a női szervezetben. Előfordulhat álmatlanság és alvászavar, amelyek miatt csökkenhet a teljesítőképesség, de jellemző erre az időszakra az ingerültség, túlérzékenység, a gyors hangulatváltozások vagy éppen a depressziós hangulat is. Mindezekhez társulhat fejfájás, idegesség, szédülés és emlékezet-kimaradás is. A menopauzával együtt törvényszerűen bekövetkezik a szexuális élet hanyatlása, mivel a nemi érdeklődés és aktivitás csökken. A nemi szervekben egyébként fizikai változás is észlelhető: a hüvely és a nemi részek sorvadnak, kiszáradnak, mely miatt a szex fájdalmassá válik.

Az utolsó szakaszban az ösztrogénhiány már olyan mértékű, hogy az látványos testi tüneteket is okoz. A bőr ráncos és pigmentált, a haj ősz lesz. Elindul a csontritkulás, melynek első tapasztalható jele az izom-és ízületi fájdalom, illetve a csontfájdalom. A csonttömegvesztés utolsó szakaszában már a csigolyák is összeroppannak, ha a folyamatot nem állítják meg még idejében. A másik jellemző tünet a vizelettartási probléma. Az inkontinencia a húgy és ivarszervek sorvadásának köszönhető, tünetei pedig nemcsak hogy kellemetlenek, de az életminőséget is jelentősen befolyásolják.

Nem muszáj beletörődni

Mivel mindez az öregedés velejárója, elkerülni nem lehet. A folyamatnak azonban számos befolyásoló tényezője van: a genetikai és környezeti tényezők, a táplálkozás, az elhízás, az életmód és a stressz is hatással van arra, milyen gyorsan alakulnak ki a tünetek. A test leépülése tehát életmódváltással lassítható.

A mindennapos mozgás például elengedhetetlen: gyalogoljunk, kerékpározzunk vagy egyszerűen csak ne használjunk liftet. Már az ilyen apróságokkal is sokat javíthatunk egészségi állapotunkon. A táplálkozás szintén nagyon fontos. Törekedni kell a szénhidrát- és zsírszegény ételek, vagyis a csökkentett kalória bevitelre. Ezek mellett lényeges a vitaminpótlás is, melyek közül legfontosabb a D-vitamin, illetve a kalcium és a magnézium. Vannak ételek is, melyek segíthetnek a változó kor problémáival megbirkózni. Az olajos halakban lévő omega-3 zsírsav például csökkenti a menopauza tüneteit és a hőhullámok gyakoriságát. A szója és a lenmag pedig rendkívül gazdag természetes ösztrogénban.

Ne féljen orvosi segítséget kérni

A természetes gyógymódok sokat segítenek, igazi megoldást azonban csak a gyógyszeres kezelés adhat. Sokan nem foglalkoznak a klimax-szal: azt mondják, beletörődnek az elkerülhetetlenbe és tűrik annak negatív hatásait. Csakhogy ez hibás hozzáállás. A menopauza jelentősen felgyorsítja a test leépülésének folyamatát, mivel az ösztrogén hormon hiányával az összes szerv működése is megváltozik. Vagyis a hőhullámokat és a menstruáció elmaradozását tünetnek kell tekinteni, mely arra figyelmeztet, mint minden más betegség első jelei: orvoshoz kell fordulni. Ma már léteznek  komplex kezelési és kivizsgálási lehetőségek, melyek célja, hogy ez a folyamat lelassuljon, megálljon, az életminőség pedig javuljon.

Számos receptköteles készítmény rendelkezésre áll: a hüvelyszárazság hormonális és nem hormonális kezelésétől a hőhullámok, izzadás vagy éppen az alvászavar megszüntetésén át a bőr, a haj és a csontok fiatalságának, rugalmasságának megőrzésén keresztül a vizeleti panaszokig szinte minden tünet lassítható, javítható, megoldható. Sokan idegenkednek a hormonkezeléstől, pedig annak előnyei ebben a korban már jóval nagyobbak, mint amekkora hátránnyal esetlegesen járhat egy ilyen, a test természetes működésébe beleavatkozó eljárás. Nem érdemes tehát félni ezektől, hiszen az életminőségben hozhatnak jelentős javulást, és akár évtizedekig tartó kellemetlen tüneteket szüntethetnek meg vagy tehetnek elviselhetővé.

A gyógyszeres, receptköteles, orvos által rendelhető készítmények lehetőségeiről, illetve komplex kivizsgálási és kezelési módszerekről kérjen információt rendelőnkben.

  • Ha az Ön életkora 40 és 65 év között van, hónapok óta nincs menstruációs vérzése, továbbá gyakran (legalább napi 7x) jelentkező hőhullámok gyötrik, akkor kérem, töltse ki az alábbi űrlapot, majd kattintson az Elküld gombra. A kezeléssel kapcsolatos részletes tájékoztatónkat hamarosan e-mailben fogja megkapni.
  • Ha az Ön életkora 40 és 65 év között van, hónapok óta nincs menstruációs vérzése, továbbá gyakran (legalább napi 7x) jelentkező hőhullámok gyötrik, akkor kérem, töltse ki az alábbi űrlapot, majd kattintson az Elküld gombra. A kezeléssel kapcsolatos részletes tájékoztatónkat hamarosan e-mailben fogja megkapni.
  • YYYY dot MM dot DD
  • Hidden
    Please enter a number from 0 to 120.
  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Rólunk írták

Nagyon kedves, megbízható, ajánlani tudom mindenkinek.
Ildikó
Négyből két gyerekem (a két fiatalabb) nála született. Nem kívánok senkinek emberségesebb, kedvesebb orvos.
Lívia
Négyből három gyermekünk nála született. Hálás vagyok neki! Csodálatos orvos, csak ajánlani tudom!
Ildikó
Örök hála neki! Csodálatos orvos! A kisfiam nincs, ha ő nem segít… 8 éve csak benne bízom!
Mónika

Kapcsolat