A nők többsége élete során legalább egyszer, de akár többször is átesik a HPV-fertőzésen, ami általában tünetmentesen van jelen a szervezetben és 1-2 év alatt kezelés nélkül is eltűnik. Akkor miért kell az oltás, mit okozhat a HPV?

Miért fontos a HPV védőoltás?

Mit kell tudni a HPV-fertőzésről?

A humán papillomavírus mai napig az egyik leggyakoribb nemi úton terjedő fertőzések közé tartozik, átlagosan az emberek 80%-a átesik rajta élete során. A HPV fertőzésnek több, mint 100 fajtáját ismerjük, melyből mintegy 15 típus okozhat méhnyakrákot. A további törzsek közül több a szemölcsök megjelenésért felelős, ide tartoznak a nemi szervi, illetve a tenyéri és talpi szemölcsök is.

Bár a fertőzés kevés esetben vezet életveszélyes állapothoz, az immunrendszer nem emlékszik a HPV után, így az többször is elkapható, 10-ből 1 ember esetében pedig hosszú éveken át észrevétlen marad, mely magas kockázatot jelent a méhnyakrák kialakulására.

Ezt kell tudni a vakcináról

Ezt kell tudni a vakcináról

Majdnem minden méhnyakrákos megbetegedést humán papillomavírus okoz, de ezen kívül szerepet játszhatnak más nemiszervi, végbéltájéki is szájüregi daganatok kialakulásában is.

A legfontosabb nőgyógyászati szűrések közül a legfontosabb a méhnyakszűrés, amely a méhnyak elváltozásainak korai felismerésére szolgál. Ha időben diagnosztizálják a problémát, mellyel könnyen megelőzhetjük a rosszindulatú daganatok kialakulását.

A HPV elleni védőoltás az általunk ismert 15 méhnyakrákot okozó típus közül a 7 leggyakoribb ellen nyújt védelmet. A vakcina felvételével védve leszünk a nemi szemölcsök 90%-át okozó törzsek, valamint a nemiszervi és a végbéltájéki daganatokat okozó típusok 75-95%-a ellen.

A védőoltás prevenciós jellegű, így a betegség gyógyítására nem alkalmas, de a korábban már megfertőződött nőknél is alkalmazható.

Rólunk írták

Nagyon kedves, megbízható, ajánlani tudom mindenkinek.
Ildikó
Négyből két gyerekem (a két fiatalabb) nála született. Nem kívánok senkinek emberségesebb, kedvesebb orvos.
Lívia
Négyből három gyermekünk nála született. Hálás vagyok neki! Csodálatos orvos, csak ajánlani tudom!
Ildikó
Örök hála neki! Csodálatos orvos! A kisfiam nincs, ha ő nem segít… 8 éve csak benne bízom!
Mónika

Kapcsolat