A statisztikai adatok alapján Európában egyre inkább jellemző, hogy a nők 40 éves koruk felett vállalnak először gyermeket. A gyermekvállalási kor kitolódásának hátterében több tényező is állhat, azonban az ezzel járó kockázatokról sem szabad megfeledkeznünk.

Megfelelő életkörülmények megteremtése

Sok családban az első gyermek vállalását a karrier, a megfelelő pénzügyi helyzet és a kellő lakhatási lehetőségek megteremtéséhez időzítik, de napjainkban az újra házasodás is befolyásolja a szülés halasztódását.

Egy kisbaba érkezése óriási változásokat jelent egy pár életében. Nem csak mentálisan és érzelmileg kell felkészülnünk az új élet megjelenésére, hanem anyagilag is biztosítanunk kell a lehető legjobb feltételeket. Sokszor azonban ezen feltételek megteremtése több évbe telik, mellyel egyidejűleg csökken a termékeny évek száma, növelve ezzel az egészségügyi kockázatok előfordulásának gyakoriságát.

Késői gyerekvállalás

Egészségügyi helyzet

A lakhatási és anyagi helyzet mellett a gyermekvállalás tervezett idejének kitolódásában az egészségügyi állapot is óriási szerepet játszik. Folyamatosan növekszik azon párok száma, ahol legalább az egyik fél küzd valamilyen termékenységi problémával, mely lehet akár rendellenes petefészek működés vagy a hímivarsejtek termelődésének lassulása.

40 éves kor felett a különféle kromoszóma-rendellenességek előfordulása sokkal gyakoribb, mint a fiatalabb pároknál. Az magasabb életkorú nők esetében több a vérzéses szövődmény, nehezebben húzódik össze a méhizomzat, valamint a tejelválasztás is lassabban indulhat be, így ezekkel a tényezőkkel is számolni kell késői szülés esetén.

Késői szülés kockázatai

Késői szülés kockázatai

A korábban említett egészségügyi kockázatok az anyára és magzatra is egyaránt hatnak. A növekvő életkorral egyre inkább nő az esély a vetélésre, a terhességi cukorbetegség kialakulására, melynek szövődményei a szülés után is megmaradhatnak.

Idősebb korban a szervezet már nem olyan strapabíró, így késői terhesség esetén jellemzőbb a császármetszés, gyakoribbak a szülés közbeni komplikációk, valamint az 40 év feletti kismamák hajlamosabbak a trombózis, magas vérnyomás és a magzatvíz embólia kialakulására.

Amennyiben kérdései merültek fel a témával kapcsolatban, keressen fel bizalommal, vagy látogasson el facebook oldalunkra!