A fogamzásgátlás és a gyermekvállalás szoros kapcsolatban állnak egymással. A statisztikai adatok alapján Európában egyre inkább jellemző, hogy a nők 40 éves koruk felett vállalnak először gyermeket. A gyermekvállalási kor kitolódásának hátterében több tényező is állhat, azonban az ezzel járó kockázatokról sem szabad megfeledkeznünk.

Megfelelő életkörülmények megteremtése

Sok családban az első gyermek vállalását a karrier, a megfelelő pénzügyi helyzet és a kellő lakhatási lehetőségek megteremtéséhez időzítik. Napjainkban azonban az újra házasodás is egyre nagyobb mértékben befolyásolja a szülés halasztódását.

Egy kisbaba érkezésére nem csak mentálisan és érzelmileg kell felkészülnünk, hanem anyagilag is biztosítanunk kell a lehető legjobb feltételeket. Sokszor azonban ez több évbe bele telhet, mellyel egyidejűleg csökken a termékeny évek száma. Továbbá az egészségügyi kockázatok előfordulásának gyakorisága is növekszik.

A késői gyermekvállalása és a fogamzásgátlás kapcsolata

Egészségügyi helyzet

A gyermekvállalás tervezett idejének kitolódásában az egészségügyi állapot is óriási szerepet játszik. Folyamatosan növekszik azon párok száma, ahol legalább az egyik fél küzd valamilyen termékenységi problémával. Ez lehet akár rendellenes petefészek működés vagy a hímivarsejtek termelődésének lassulása. A több évig tartó folyamatos fogazmásgátlás miatt is adódhatnak nehézségek a megtermékenyítésben.

Ma a fogamzásgátlás sokkal hatékonyabb és könnyebben elérhető, így lehetőség nyílt a gyermekvállalás tudatos késleltetésére. 40 éves kor felett azonban a különféle kromoszóma-rendellenességek előfordulása is sokkal gyakoribb, mint a fiatalabb pároknál. Az magasabb életkorú nők esetében több a vérzéses szövődmény, nehezebben húzódik össze a méhizomzat, valamint a tejelválasztás is lassabban indulhat be.

Késői szülés kockázatai

Fogamzásgátlás

A fogamzásgátlás kulcsfontosságú tényezővé vált a gyermekvállalással kapcsolatban. A hormonális fogamzásgátlás, a méhen belüli eszközök és a fogamzásgátló injekciók lehetővé teszik a pároknak, hogy kontrollálják a fogantatás időpontját. Ezáltal a nők és a párok nagyobb rugalmasságot és döntési lehetőséget kapnak a gyermekvállalásra vonatkozóan.

A több évig tartó folyamatos fogazmásgátlás miatt is adódhatnak nehézségek a megtermékenyítésben. A felkészülést ezért érdemes már a babatervezés időszakában elkezdeni, mely a nőgyógyászunk részéről is fokozott odafigyelést igényel.

Késői szülés kockázatai

A korábban említett egészségügyi kockázatok az anyára és a magzatra egyaránt hatnak. A növekvő életkorral egyre inkább nő az esély a vetélésre és a terhességi cukorbetegség kialakulására.

Idősebb korban a szervezet már nem olyan strapabíró, így késői terhesség esetén jellemzőbb a császármetszés, gyakoribbak a szülés közbeni komplikációk. Emellett az 40 év feletti kismamáknál esélyesebb a trombózis, magas vérnyomás és a magzatvíz embólia kialakulására.

Amennyiben kérdései merültek fel a fogamzásgátlással és a gyermekvállalással kapcsolatban, keressen fel bizalommal, vagy látogasson el facebook oldalunkra!

Amennyiben további információra lenne szüksége, keressen bizalommal az alábbi elérhetőségek egyikén vagy foglaljon időpontot online!

+36 30 / 305-4798

Vészesetekben kérjük, hívja a következő telefonszámot:

+36 30 / 955-4703