A PCOS betegség nők százezreinek okoz kellemetlen tüneteket nap mint nap. Jó hír azonban, hogy a gyógyszeres kezelés mellett egy megfelelő étrend is segíthet a tünetek enyhítésében.

Könnyed diéta alapjai

Kifejezett PCOS diéta nem létezik, azonban az inzulinrezisztenseknek előírt étrend követésével pozitív hatást tudunk elérni a policisztás ovárium szindróma alakulását tekintve, mivel az inzulin szorosan kapcsolatban áll ezzel a betegséggel. Lássuk melyek azok az alappillérek, melyekre figyelnünk kell, ha ezt az étrendet szeretnénk követni:

  • napi 5-6x étkezés
  • alacsony glikémiás indexű ételek
  • alacsony zsírtartalmú tejtermékek
  • gyorsan és lassan felszívódó szénhidrátok
  • magas rosttartalmú ételek
  • természetes, feldolgozatlan élelmiszerek

Ha ezekre az alapvető pontokra odafigyelünk, sokat tehetünk egészségünk megőrzése érdekében, valamint csökkenthetjük a PCOS okozta kellemetlen tüneteket is!

Könnyed diéta alapjai

Mikor? Mit? Mennyit?

Az inzulin érzékenység napszaktól függően változik, mivel a szervezet a termelt inzulint különböző mértékben tudja hasznosítani. Az inzulin érzékenység reggel, valamint késő délután és a kora esti órákban a legkisebb, így az ekkor elfogyasztott szénhidrátok körülbelül kétszer akkora mértékű vércukorszint emelkedést eredményeznek. Válasszunk tehát alacsony glikémiás indexű élelmiszereket, mint a teljeskiőrlésű gabonák, diófélék, hüvelyesek. Ezeket a szervezetünk lassabban emészti meg, így nem növelik olyan nagy mértékben és olyan gyorsan az inzulinszintet.

Magvak és hüvelyesek. Mikor? Mennyit? Mit?

Karácsonykor is egészségesen!

Az ünnepi időszakban hajlamosak vagyunk megfeledkezni a diétáról, ám egy pici odafigyeléssel sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért. A hagyományos burgonyából készült köreteket például helyettesíthetjük basmati rizzsel, bulgurral, vagy esetleg brokkolival és karfiollal, a fehérlisztes tészta helyett pedig főzhetünk teljeskiőrlésű vagy durumlisztes tésztát is. A karácsonyi süteményekről sem kell teljes mértékben lemondanunk, ám egészségesebb választás lehet egy-egy idénygyümölcs, az ilyenkor népszerű friss narancs és alma. A legfontosabb azonban ilyenkor is a mértékletesség, melyre az év többi napján is nagy figyelmet kell fordítanunk.

Karácsonykor is egészségesen

Amennyiben Ön is PCOS panaszokkal küzd, vagy szeretne többet megtudni a betegség tüneteiről és kezeléseiről, látogasson el facebook oldalunkra!

Konzultációs időpontért pedig keresse fel online időpontfoglaló rendszerünket. https://www.nyirady.hu