A PCOS betegség nők százezreinek okoz kellemetlen tüneteket nap mint nap. Jó hír azonban, hogy a gyógyszeres kezelés mellett egy megfelelő étrend is segíthet a tünetek enyhítésében.

Könnyed diéta alapjai

Kifejezett PCOS diéta nem létezik, azonban az inzulinrezisztenseknek előírt étrend követésével pozitív hatást tudunk elérni a policisztás ovárium szindróma alakulását tekintve, mivel az inzulin szorosan kapcsolatban áll ezzel a betegséggel. Lássuk melyek azok az alappillérek, melyekre figyelnünk kell, ha ezt az étrendet szeretnénk követni:

  • napi 5-6x étkezés
  • alacsony glikémiás indexű ételek
  • alacsony zsírtartalmú tejtermékek
  • gyorsan és lassan felszívódó szénhidrátok
  • magas rosttartalmú ételek
  • természetes, feldolgozatlan élelmiszerek

Ha ezekre az alapvető pontokra odafigyelünk, sokat tehetünk egészségünk megőrzése érdekében, valamint csökkenthetjük a PCOS okozta kellemetlen tüneteket is!

Könnyed diéta alapjai

Mikor? Mit? Mennyit?

Az inzulin érzékenység napszaktól függően változik, mivel a szervezet a termelt inzulint különböző mértékben tudja hasznosítani. Az inzulin érzékenység reggel, valamint késő délután és a kora esti órákban a legkisebb, így az ekkor elfogyasztott szénhidrátok körülbelül kétszer akkora mértékű vércukorszint emelkedést eredményeznek. Válasszunk tehát alacsony glikémiás indexű élelmiszereket, mint a teljeskiőrlésű gabonák, diófélék, hüvelyesek. Ezeket a szervezetünk lassabban emészti meg, így nem növelik olyan nagy mértékben és olyan gyorsan az inzulinszintet.

Magvak és hüvelyesek. Mikor? Mennyit? Mit?

Karácsonykor is egészségesen!

Az ünnepi időszakban hajlamosak vagyunk megfeledkezni a diétáról, ám egy pici odafigyeléssel sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért. A hagyományos burgonyából készült köreteket például helyettesíthetjük basmati rizzsel, bulgurral, vagy esetleg brokkolival és karfiollal, a fehérlisztes tészta helyett pedig főzhetünk teljeskiőrlésű vagy durumlisztes tésztát is. A karácsonyi süteményekről sem kell teljes mértékben lemondanunk, ám egészségesebb választás lehet egy-egy idénygyümölcs, az ilyenkor népszerű friss narancs és alma. A legfontosabb azonban ilyenkor is a mértékletesség, melyre az év többi napján is nagy figyelmet kell fordítanunk.

Karácsonykor is egészségesen

Amennyiben Ön is PCOS panaszokkal küzd, vagy szeretne többet megtudni a betegség tüneteiről és kezeléseiről, látogasson el facebook oldalunkra!

Konzultációs időpontért pedig keresse fel online időpontfoglaló rendszerünket. https://www.nyirady.hu

Rólunk írták

Nagyon kedves, megbízható, ajánlani tudom mindenkinek.
Ildikó
Négyből két gyerekem (a két fiatalabb) nála született. Nem kívánok senkinek emberségesebb, kedvesebb orvos.
Lívia
Négyből három gyermekünk nála született. Hálás vagyok neki! Csodálatos orvos, csak ajánlani tudom!
Ildikó
Örök hála neki! Csodálatos orvos! A kisfiam nincs, ha ő nem segít… 8 éve csak benne bízom!
Mónika

Kapcsolat