Szeptember, október, november és még sorolhatnánk áprilisig. Ezekben a hónapokban van valami, ami igazán hasonló. Ez nem más, mint az a bizonyos “R” betű. Ahogy nagymamáink is mondták, az “R” betűs hónapokban ne üljünk a hideg földre és öltözzünk fel rendesen, különben felfázunk. Nos valóban nem tesz jót a hideg felületen való üldögélés, de az is tény, hogy nem feltétlen ettől fog kialakulni a felfázás.

Mi valójában a felfázás?

Másnéven hólyaghurutként beszélhetünk róla, ami egy bakteriális eredetű fertőzés. Ezek a baktériumok a vastagbélben és a hüvelyben találhatók, és ezek felelnek a felfázás kellemetlen tüneteiért. Így gyakorlatilag elmondható, hogy az év bármely hónapjában előfordulhat felfázás, függetlenül attól, hogy hűvös az idő vagy sem.

Mi valójában a felfázás?

A felfázás visszatérése

A nők jelentős részét érinti a hólyaghurut problémája, azonban vannak, akiknél ez visszatérő betegség. Ilyen esetekben nem elegendő, ha csak az akut tünetek gyors megszüntetésére törekszünk, mindenképp fontos a szakorvosi kivizsgálás. De nézzük mitől alakulhat ki többszöri felfázás?

Vannak olyan betegségek – cukorbetegség, immunrendszeri gyengeség, húgyúti rendellenesség –, amelyek hajlamosítani tudnak a felfázás gyakori ismétlődésére. Emellett a hólyagba jutott baktériumok szaporodásának minden olyan hatás kedvez, amely alhasi vérbőséget okoz. Így a kellemetlen panasz akár a szexuális együttlétet követően is újra és újra jelentkezhet.

A felfázás visszatérése

A betegség azonban visszatérhet például antibiotikumos kezelés, hormonális változás vagy akár a nem megfelelő testi higiénia következtében. Ekkor ugyanis a hüvely természetes baktériumflórája felborul, amely hatására csökken a hüvely természetes védekezőképessége, kedvezve ezzel a “rossz” baktériumok elszaporodásának.

Amennyiben Ön is visszatérő hólyaghuruttal küzd, mindenképpen érdemes lehet felkeresnie szakorvosát a hosszútávú megoldás érdekében.