Számtalan módszer létezik arra, hogy hogyan szabaduljunk meg a nem kívánt szőrtől. A borotván, epiláláson és gyantázáson kívül azonban számos tartósabb és eredményesebb eljárás is létezik már, amelyek ténylegesen hosszú távú megoldást nyújtanak a túlzott szőrösödésre. Fontos azonban megvizsgálnunk azt, hogy természetes szőrösödésről van szó, vagy fokozott szőrnövekedéssel állunk szemben.  Fokozott szőrösödés esetén érdemes felvenni a kapcsolatot egy nőgyógyásszal.

Hormonális zavar lehet az oka a fokozott szőrösödésnek

A fokozott szőrnövekedés (hirsutismus, hypertrichosis) mind férfiak, mind nők esetében előfordulhat, a jelenség mégis leginkább a nők számára lehet kellemetlen probléma. A szőrszálak mennyiségének megnövekedése, megvastagodása, színük sötétedése mind a szőrszálak nagyobb mennyiségének látszatát kelti, holott tényleges szőrösödésről csak az első esetben beszélhetünk. A testszőrzet mennyiségét leginkább a szervezet férfi nemi hormonok szintje befolyásolja, és ennek túlzott jelenléte a női szervezetben számos probléma tünete lehet. Tesztoszteron túltengés esetén általában a száj fölött és a köldök környékén bukkannak fel a sötétebb szőrszálak, de az arc oldalsó részén, a karokon és a lábakon is megerősödhetnek. Az erős, vastag és jól látható szőrszálak megjelenése esetén mindenképpen ajánlott orvoshoz fordulni. Ahhoz, hogy kideríthessük, mi áll a tünet hátterében komplex kivizsgálásra van szükségünk. A megoldás természetesen a kiváltó okoktól függően alakul, de általában gyógyszeres terápiával, valamint életmódváltással orvosolható a betegség.

A fokozott szőrösödés hátterében gyakran a PCOS áll, amely a petefészkek felépítésében eltéréseket, működésében zavarokat okoz. A neve ugyan arra utal, hogy csak a petefészkeket érinti, ám valójában a teljes anyagcserére, hormonrendszerre komoly hatással van. Annak ellenére, hogy a PCOS-t nem lehet gyógyítani, a tünetek nagymértékben enyhíthetők különféle gyógyszerekkel és az életmód megváltoztatásával, de minden esetben szükséges egy szakorvos bevonása.

Hormonális zavar lehet az oka a fokozott szőrösödésnek

Azok a hölgyek, akik nem kívánnak teherbe esni, csökkenthetik tüneteiket gyógyszeres kezeléssel is. Fontos, hogy a megkezdett életmódváltozást a tünetek visszafejlődése után sem szabad feladni, mert az kiújuláshoz vezet.

Szakorvosokból álló csapatként jelenleg egy új, a fokozott testszőrnövekedés (hirsutizmus) kezelésére szolgáló gyógyszert vizsgálunk egy kutatási tanulmány keretében.

Ön is részt vehet a vizsgálatban, ha:

  • Ön 18-40 év közötti nő (betöltött) és nem kíván teherbe esni
  • Önnél policisztás ovárium szindrómát diagnosztizáltak
  • Ön fokozott testszőrnövekedéstől szenved
  • Ön hajlandó naponta szájon át szedhető vizsgálati gyógyszert használni mintegy 9 hónapon keresztül
  • Ön hajlandó naponta elektronikus naplót vezetni mintegy 9 hónapon keresztül
  • Ön be tud fáradni a vizsgálati központba, legfeljebb 7 vizitre

A tanulmánnyal kapcsolatos valamennyi vizsgálat költségét a megbízó vállalat fizeti. Ez magában foglalja többek között a nőgyógyászati vizsgálatokat (beleértve az ultrahangot és a méhnyaki kenetet), az EKG-t, a laboratóriumi vizsgálatokat és a rendszeres vizitek költségei a vizsgálati központba.

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.