A pubertáskor kezdetével természetesen elkezdődik mind a lányok, mind pedig a fiúk szőrösödése. Az idő előrehaladtával azonban a lányok körében ez egyre kellemetlenebbé válik. Amikor a szőrösödés egyre csak fokozódik, könnyen lehet, hogy a probléma hátterében – többek között – a policisztás ovarium szindroma (PCOS) áll.

Fokozott szőrnövekedés - PCOS

Mikor beszélünk fokozott szőrösödésről?

A fokozott szőrnövekedést minden esetben érdemes kivizsgálni, hiszen a probléma hátterében jellemzően hormonális zavar állhat. Természetesen, hogy kinél milyen fokú a szőrnövekedés az genetikai adottság. Azonban, ha a szőrszálak mennyisége hirtelen megnövekedik, megvastagodik illetve sötét színük mind a szálak nagyobb mennyiségének látszatát keltik, okkal gyanakodhatunk hormonális problémára.  Fokozott szőrnövekedés esetén, azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy mely területen jelennek meg a szőrszálak. Szinte mindenki találkozott már olyan nővel, akinek hosszú, sötét szőrszálak nőttek az áll, illetve a bajusz területén. Ilyen esetben szinte biztosak lehetünk abban, hogy a női szervezetben túlsúlyba kerülnek a férfi nemi hormonok, melynek hatására a nőknél férfias jegyek jelenhetnek meg. Gyakran tapasztalható tünet az aknés, zsíros arcbőr, a nyakon vagy a hónaljban megjelenő barnás elszíneződés, a kopaszodás, a has tájékon kialakuló elhízás, a rendszertelen, vagy hiányzó menstruációs ciklus, illetve a meddőség.

Mikor beszélünk PCOS-ről?

PCOS a petefészekben kialakult ciszták jelenlétére utal, ugyanis a petefészkekben a havi ciklusban nem érik meg a tüsző, hanem egy 10 mm-nél kisebb ciszta formájában visszamarad. A szindrómát gyakran kíséri az inzulinrezisztencia illetve a cukorbetegség is, ezek az állapotok ugyanis számos további hormonális és anyagcsere változást indíthatnak el a szervezetben.

Mikor beszélünk PCOS-ről?

Hogyan történik a PCOS gyógyszeres kezelése?

A probléma terápiája a kiváltó októl függ, ám az esetek többségben gyógyszeres kezeléssel, valamint életmódváltással orvosolható a panasz. Amennyiben a PCOS-es páciens még nem kíván családot alapítani, fogamzásgátló tabletta szedése javasolható.

Fokozott szőrnövekedéssel küzd?

Keresse fel bizalommal Dr. Nyirády Tamást, ahol egy díjmentes konzultáció keretein belül a doktor úrral megbeszélhetik a kezelés menetét.

Rólunk írták

Nagyon kedves, megbízható, ajánlani tudom mindenkinek.
Ildikó
Négyből két gyerekem (a két fiatalabb) nála született. Nem kívánok senkinek emberségesebb, kedvesebb orvos.
Lívia
Négyből három gyermekünk nála született. Hálás vagyok neki! Csodálatos orvos, csak ajánlani tudom!
Ildikó
Örök hála neki! Csodálatos orvos! A kisfiam nincs, ha ő nem segít… 8 éve csak benne bízom!
Mónika

Kapcsolat