A PCOS számos olyan tünettel jelentkezhet, melyek komoly károkat okozhatnak egy nő önbizalmában. Ilyen tünetek közé tartozik például a túlzott szőrnövekedés, ami a nyári hónapokban még több kellemetlenséget okozhat.

A policisztáspetefészek-szindróma (PCOS)

PCOS tünetei

A PCOS napjainkban már szinte népbetegségnek számít. Mindenki találkozott már olyan nővel, akinek sötét, hosszú szőrszálak nőttek az áll, illetve a bajusz területén. Ennek nem más az okozója, mint hogy a női szervezetben túlteng az androgénnek nevezett férfi nemi hormon, ezáltal a petefészkek körül egy vastag burok képződik, ami megakadályozza, hogy a petefészek által létrehozott petesejt kilökődjön a petefészekből.

A fokozott szőrnövekedés mellett a PCOS tünetei közé tartozik még az aknés, pattanásos bőr, emelkedett inzulinszint a vérben, hajhullás, esetleg férfias jellegű kopaszodás, hasra lokalizálódó túlsúly, elhízás.

PCOS kezelése

Tüneteinek enyhítése érdekében nem egyik vagy másik megoldás működik önállóan, hanem egymást kiegészítve kell bevetnünk őket!
Fontos, hogy a PCOS tüneteit nem szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen a betegség akár meddőséghez is vezethet, azonban megijednünk sem szabad, hiszen kezelésére már több módszer is létezik.

PCOS kezelésében, az egyik hatékony kezelési módszer az étrendi kezelés, elsősorban az alacsony glikémiás indexű alapanyagokból áll, és hasonló a cukorbeteg diéta alapjaihoz. Arra azonban minden esetben figyelni kell, hogy egyszerre csak kis mennyiségű ételt vigyünk be a szervezetünkbe, ez jelenti a fogyás és a kezelésének is az alapját. A kezelés során nagyon fontos a testsúly optimalizálása, ezért elengedhetetlen a rendszeres testmozgás.

A D-vitamin hiány nem közvetlen oka a policisztás ovárium szindrómának, de hozzájárul a PCOS számos tünetéhez, ezért D-vitamin napi megfelelő bevitelére (4000Ne) érdemes odafigyelni.

PCOS kezelése

Gyógyszeres kezelés

A gyógyszeres kezelés kitűnő lehet kiegészítő kezelésként, hiszen általuk a kellemetlen tünetek megszüntethetőek.  Fontos, hogy a gyógyszeres kezelést, csakis a kezelőorvos írhatja elő, illetve csak akkor alkalmazható, ha a páciens a közeljövőben nem kíván teherbe esni!

Amennyiben Ön is tapasztalja a fenn említett tüneteket, keressen bizalommal! Jöjjön el egy díjmentes konzultációra, ahol megbeszéljük problémáit, és lehetőséget biztosítunk egy gyógyszeres terápián való részvételre!

További információkért, kérjük, vegye fel velem a  kapcsolatot az alábbi linken keresztül: https://nyiradytamas.hu/van-megoldas-a-pcos-okozta-tunetekre/

Amennyiben további információra lenne szüksége, keressen bizalommal az alábbi elérhetőségek egyikén vagy foglaljon időpontot online!

+36 30 / 305-4798

Vészesetekben kérjük, hívja a következő telefonszámot:

+36 30 / 955-4703