Amikor a fiatal hölgyek hormonális fogamzásgátlásért jönnek hozzám, általában a szemük előtt csak egy féle lehetőség lebeg, a tabletta. Azonban érdemes tudni, hogy a tablettákon kívül van más lehetőség is a gyógyszer bevitelére. Ezek azért nagyon jó eszközök, mert sokkal megbízhatóbban lehet vele a gyógyszert bevinni, mint a tablettával. Kevesebb a hiba lehetőség.

Ilyen eszköz a hüvelygyűrű, amit gyakorlatilag 3 hét után kell cserélni majd 1 hét szünet után ismét fel kell helyezni és ezzel gyakorlatilag a havi fogamzásgátlás meg van oldva. Másik ilyen új lehetőség a tapasz, amit hetente egy alkalommal egy pici tapaszt kell a bőrfelszínére felragasztani. Tulajdonképpen háromszor kell gondolni egy hónapban a fogamzásgátlásra.

A legmodernebb fogamzásgátlási eszköz – fogamzásgátló tapasz

Gyakorlatilag a tapasznak a hormonbevitelére már nagyon régóta látunk példát. Korábban a hormonpótlásra egy nagyon közkedvelt beviteli mód volt. Nem régen dobták piacra a fogamzásgátló tapaszt, ez a legújabb fogamzásgátlási módszer. Alkalmazása felettébb egyszerű, 3 tapaszt kell egy hónapon belül használni. Hetente cserélni, majd egy hét szünet amikor esedékes a menstruáció.

Fogamzásgátló tapasz

(kép forrása: femina.hu)

A fogamzásgátló a tapasz a bőrön keresztül juttattja a napi hormon mennyiséget a szervezetbe. Azonos hormont tartalmaz, mint a kombinált tabletta. Ösztrogént és progeszteront. Megakadályozza petefészkek petesejt termelődését. Továbbá meggátolja, a sperma bejutását a petesejthez a méhnyak nyálkájának megvastagodása révén. Illetve elvékonyítja a méh nyálkahártyáját, ezzel megnehezítve a megtermékenyített petesejt méhbe való megtapadását.

Felhelyezése nagyon egyszerű, a test bármely területére felragasztható kerülve a hajlatokat. Egyéntől függően mindenki kedve szerint döntheti el, hogy hol a legkevésbé zavaró/ feltűnő.
A hagyományos szájon át történő fogamzásgátlótablettákkal ellentétben, kíméli a májat. Nagyon kényelemes, nagyon biztonságos, hetente egyszer kell rá gondolni. A tapaszok 99%-os hatékonyságúak, ami azt jelenti, hogy 100-ból kevesebb mint egy hölgy esett teherbe 1 éves használat alatt. Ez egy új lehetőség, amivel nagyon sokan élnek.

Saját lányomnak is a fent említett módszereket fogom javasolni, mert nem kell minden nap észben tartania a tabletták beszedésének az idejét. Akár egy hétvégére elmegy a Balatonra és nem viszi magával a tablettát, már is probléma áll fenn. A hüvelygyűrűvel vagy a tapasszal nem lesz sosem ilyen problémája.

Ez a bejegyzés nem felel meg egy orvosi konzultációnak, további információ és kérdés esetén forduljon szakorvosához vagy Dr. Nyirády Tamáshoz.

Rólunk írták

Nagyon kedves, megbízható, ajánlani tudom mindenkinek.
Ildikó
Négyből két gyerekem (a két fiatalabb) nála született. Nem kívánok senkinek emberségesebb, kedvesebb orvos.
Lívia
Négyből három gyermekünk nála született. Hálás vagyok neki! Csodálatos orvos, csak ajánlani tudom!
Ildikó
Örök hála neki! Csodálatos orvos! A kisfiam nincs, ha ő nem segít… 8 éve csak benne bízom!
Mónika

Kapcsolat