A menopauzáról már sok helyen olvashattak, most azonban legyakoribb tünetei mellett az egyes szakaszokat, és az azokban bekövetkező változásokat mutatom be Önöknek.

Mi történik a női testben a menopauza alatt?

Leggyakoribb tünetek

A menopauzának több tünete is van. Az első tünetek megjelenése esetén sok hölgy még nem is gondolja, hogy ez már a menopauza előszele, mégis érdemes ügyelni rájuk, hiszen a menopauzára jellemző kort elérve érdemes figyelni a jelekre.

Hangulatingadozás

A hangulatingadozás a nők számára nem ismeretlen, hiszen a menstruációt megelőzően is gyakori a hölgyeknél, akár már tinédzserkorban is, később pedig annak elmaradása, azaz terhesség esetén is. Éppen ezért első körben sokan nem tulajdonítanak ennek nagy figyelmet.

Azonban nyugtalanság, ingerültség komoly depresszióba is átcsaphat, így mindenképp érdemes feljegyezni magunknak a rosszabb napokat.

Hüvelyszárazság

Az égő, viszkető érzésre sokan elsősorban valamilyen fertőzésre gondolnak, azonban menopauza idején csökken az ösztrogénszint, így a hüvely nyálkahártyájának vérellátása is, ezáltal a hüvelyváladék is kevesebb lesz. Természetesen erre már vannak megfelelő, fájdalommentes beavatkozások, így nincs oka a kedves hölgyeknek kétségbeesni, vagy lemondani a testi örömökről.

Hőhullám

A hirtelen forróság, majd vacogás váltakozása szintén jellemző a kismamákra is, azonban, ha már nem terveznek a hölgyek kisbabát érdemes a menopauzára gondolni. Mivel a hormonszint csökken, a hőszabályozó rendszer is gyengébb, ez áll a hőhullámok hátterében.

Menopauza szakaszai

A menopauza alapvetően három szakaszra osztható. Ezek hosszabb-rövid ideig tartanak, és különböző jelek utalnak rájuk, mivel különböző folyamatok mennek végbe ezen időszak alatt a hölgyekben.

Premenopauza szakasza

A premenopauza szakasza viszonylag korán, a hölgyek harmincas évek közepére, vagy negyvenes évek elejére tehető. Ekkor még viszonylag kevés jel utal a menopauzára, azonban érdemes nyomon követni ezeket is. A leggyakoribb tünet a menstruációs ciklus felborulása, rendszertelensége. Emellett gyakori a mellfájdalom is. Mivel a kettő együtt jár, sokan ezen tünetek hatására terhességre gondolnak, de általában az orvosi konzultációra a negatív terhességi teszt miatt már nem jutnak el, így nem mindenki tudhatja, hogy ezek bizony a menopauza első jelei.

Perimenopauza szakasza

Ez a szakasz a hölgyek ötven éves kora körülre tehető. Hivatalosan a menstruáció utolsó két évét, illetve az azt követő egy évet szoktuk ennek nevezni. Ez az időszak nemcsak a menstruáció elmaradásával jár, hanem a progeszteron és ösztrogén szint csökkenésével is, így megjelenhet – a korábban is említett – hőhullám, az ezzel járó éjszakai izzadás, de a bőr minősége is változhat.

Posztmenopauza szakasza

A posztmenopauza szakasza akkor kezdődik, ha már legalább egy éve nem menstruálnak a hölgyek. Mivel korábban a menstruáció rendszertelen, így sokan nehezen tudják pontosan meghatározni ezen szakasz kezdetét, azonban a tünetek folyamatosan előjöhetnek, így éles vonalat nem is lehet a második és harmadik szakasz közé húzni.

A korábbi tünetek mellett ezen időszakban a legjellemzőbb tünet a hüvelyszárazság, amely miatt sokan elfordulnak a nemi élettől, ennek azonban nem kellene, hogy így legyen.

Rendelőmben ugyanis lehetősége van a hölgyeknek úgynevezett intimlézeres kezelést igénybe venni, amely a hüvelyszárazság kezelésére is alkalmas. Az intimlézeres kezelések fájdalommentesek, viszonylag rövid ideig tartanak, így elfoglaltak számára is ideális megoldás a teljesebb és boldogabb élet érdekében.

Emellett jelenleg egy új típusú kezelést is végzek 40 és 65 év közötti hölgyek esetében, akik hőhullámokkal küzdenek, mert ezen problémára is van megoldás. Amennyiben Ön elmúlt már 40 éves, nem szed semmilyen hormont és szívesen részt venne egy hormonmentes terápiában, jelentkezzen be hozzám egy konzultációra.

A fent említetteken kívül is forduljon hozzám bizalommal, ha nőgyógyászati problémával küzd, hogy egy diszkrét konzultációt követően megtalálhassuk Önnek a legjobb megoldást.

Ez a bejegyzés nem felel meg egy orvosi konzultációnak, további információ és kérdés esetén forduljon szakorvosához vagy Dr. Nyirády Tamáshoz.

Amennyiben további információra lenne szüksége, keressen bizalommal az alábbi elérhetőségek egyikén vagy foglaljon időpontot online!

+36 30 / 305-4798

Vészesetekben kérjük, hívja a következő telefonszámot:

+36 30 / 955-4703