A PCOS vagy teljes nevén policisztás ovárium szindróma ma egyre gyakoribb betegség, egyre többet olvashatunk róla, hiszen az utóbbi időben több híres ember is felvállalta ezen egészségügyi problémáját. Előfordulhat, hogy számos hölgy nem is tud róla, hogy PCOS-sel küzd, csupán az olyan szembetűnő kellemetlen tüneteket érzékeli, mint a testszerte fellépő fokozott szőrnövekedés. Sokan nem tudják pontosan mivel is jár ez a betegség, milyen tünetei és kezelési lehetőségei vannak. Jelen blogbejegyzésemben erre szeretnék választ adni Önöknek.

A fokozott szőrnövekedést PCOS is okozhatja

Mi is az a PCOS?

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) egy belgyógyászati, hormonrendszert érintő betegség, amely a magyar nők kb. 5 százalékát érinti. Habár ez az arányszám magas, mégis csak nagyon kevesen kapnak megfelelő ellátást, mert sokan nem is tudják pontosan milyen problémával állnak szemben.

PCOS esetén a petefészek megváltozik, hiszen a férfi nemi hormonok kerülnek túlsúlyba. Ennek hatására a tüszőrepedés nem történik meg, maradványaiból pedig ciszta alakul ki. A PCOS sok esetben együtt jár inzulinrezisztenciával is, amely miatt a tünetek megjelenésekor már érdemes további vizsgálatokat, így anyagcserezavart, továbbá szív-és érrendszeri folyamat ellenőrzését is kérni orvosainktól.

A PCOS kialakulása

Mint a legtöbb betegség, így a PCOS kialakulása is igen összetett. Nagy szerepet játszik benne a genetikai hajlam, de az életmód is jelentős hatással van rá. Így például a stresszes, mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás nagy befolyással bír kialakulásában.

Mikor gyanakodjunk PCOS-re? – A PCOS tünetei

A PCOS-nek több tünete is van, sokan azonban az első jeleket csupán esztétikai problémaként élik meg. Például az arcon fellépő szőrösödés sokaknak okoz kellemetlenséget, és a felszínen probálják orvosolni a problémát, ahelyett, hogy a panaszok gyökerét keresnék meg. Legtöbben nem is gyanakodnak arra, hogy az ehhez hasonló panaszok hátterében komolyabb betegség állhat.

Ilyen tünetek például a:

  • fokozott szőrnövekedés – a hölgyek számára kevésbé jellemző területeken, mint például az arc vagy a mellkas,
  • túlsúly kialakulása,
  • pattanásos, aknés bőr,
  • hajhullás, kopaszodás.

Fontos azonban, hogy a fenti tünetek mellett további problémák is megjelenhetnek, így például:

  • rendszertelen menstruáció,
  • inzulin problémák,
  • anyagcserezavarok,
  • terméketlenség.

Sajnos a hölgyek többsége csak a legutóbbi tünet esetén veszi komolyan a problémát és fordul orvoshoz. Összességében azonban fontos megemlíteni, hogy nem mindenkinél jelentkezik az összes tünet, sok esetben csupán 1-2 tünetet vesz észre a PCOS-sel küzdő beteg.

A PCOS kezelési lehetőségei

Mivel a PCOS több területet is érint, így kezelése csak több orvos és a beteg közös együttműködésével érhető el, azonban jó hír, hogy a betegség megszüntethető.

Első lépésként az életmódváltás, egészséges táplálkozás és a súly optimalizálására kell törekedni. Emellett ma már van lehetőség gyógyszeres terápiára is.

Jelenleg díjmentes konzultáció keretében segítem a 18 és 40 év közötti pácienseket, akik fokozott szőrnövekedéssel küzdenek, akkor is, ha még nem lettek policisztás ovárium szindrómával diagnosztizálva. Amennyiben Ön is közéjük tartozik, forduljon hozzám bizalommal.

Ez a bejegyzés nem felel meg egy orvosi konzultációnak, további információ és kérdés esetén forduljon szakorvosához vagy Dr. Nyirády Tamáshoz.

Rólunk írták

Nagyon kedves, megbízható, ajánlani tudom mindenkinek.
Ildikó
Négyből két gyerekem (a két fiatalabb) nála született. Nem kívánok senkinek emberségesebb, kedvesebb orvos.
Lívia
Négyből három gyermekünk nála született. Hálás vagyok neki! Csodálatos orvos, csak ajánlani tudom!
Ildikó
Örök hála neki! Csodálatos orvos! A kisfiam nincs, ha ő nem segít… 8 éve csak benne bízom!
Mónika

Kapcsolat