Nagyon sok nőt érint a hólyaghurut, amelyet felfázásként szoktunk emlegetni. Többeknél akár visszatérő probléma is lehet életük során ez a kellemetlen tünetegyüttessel járó betegség. De mi is az a felfázás, és mitől alakul ki?

Hatékony és gyors megoldás a felfázásra

A hólyaghurut okozója

A hölgyek nagyon jól ismerik a következő intelmeket: „Ne ülj a hideg padra!”, „Vegyél fel zoknit, mert hideg a padló!”, „Öltözz fel, mert megfázik a derekad és felfázol!”. De valóban a hideg lenne a „felfázás” okozója? Nos, az altest, a végtagok lehűlése szerepet játszhat a betegség kialakulásában, de a fő okozója nem ez, hanem a baktérium okozta fertőzés. Éppen emiatt bármely évszakban előfordulhat, nyáron éppolyan gyakori, mint a hűvösebb hónapokban.

És honnan jön az a baktérium, ami a gondot okozza?

A válasz meglepő lehet: a saját szervezetünkből. Többnyire a bélben élő E. coli baktérium a felelős a hólyaghurut kialakulásáért, ami a végbél környékéről bekerülhet a hüvelybe és a húgycsőbe. A női húgycső jóval rövidebb és tágabb, mint a férfiaké, ezáltal lehetővé teszi, hogy a baktériumok könnyebben feljussanak a húgycsövön át a húgyhólyagba. Ez sokféleképpen megtörténhet, pl. nem elegendő vagy túlzásba vitt mosakodás által, szexuális aktus következményeként, vizelet visszatartása következtében.

A felfázás tünetei és kezelése

Amint a fertőzés kialakult, a páciens a jól ismert tüneteket tapasztalhatja: gyakori vizelési inger, csípő, égető érzés vizeléskor, alhasi fájdalmak, görcsök, hőemelkedés. Súlyosabb esetben láz, medencetáji fájdalom vagy a véres vizelet is lehetnek intő jelek.

A felfázás tünetei és kezelése

A hólyaghurutot nem szükséges minden esetben gyógyszerrel kezelni. Fontos azonban ilyenkor is konzultálni nőgyógyászunkkal! Enyhébb esetben elegendő lehet, ha a páciens bőséges folyadékot fogyaszt, ami lehet víz vagy gyógynövény tea. Ez elősegíti, hogy a hólyag gyakrabban teljen meg és ürüljön, ezáltal „átmosva” azt. A gyógynövényeket étrend-kiegészítő, kapszula, tabletta, tinktúra formájában is lehet használni. Ilyen gyógynövények a medveszőlőlevél, párlófű, cickafark, csalán, mezei zsurló és a tőzegáfonya. A meleg ülőfürdő is segíthet a páciens tünetein.

Ha a páciens minél hamarabb szabadulni szeretne a tünetektől, és biztosra akar menni a gyorsabb gyógyulás érdekében, akkor ajánlott felkeresni a kezelő orvost. Súlyosabb esetben viszont – amikor lázat, véres vizeletet, nagy fájdalmakat tapasztal a beteg – mindenképp szükséges az orvosi segítség és az antibiotikum-kúra. Ez azért fontos, mert akár olyan szövődmények is kialakulhatnak, mint a vesemedence-gyulladás.

Mivel a legtöbb hölgy találkozik élete során a hólyaghuruttal, húgyúti fertőzéssel, ezért nagyon fontos, hogy ismerjék az otthoni, és az orvosi kezelés menetét, valamit a megelőzés módjait is.

Hogyan lehet megelőzni a hólyaghurut kialakulását?

  • Igyon sok folyadékot!
  • Öltözzön rétegesen, kerülje az alhasi tájék kihűlését!
  • Strandolás, úszás, sportolás után öltözzön át minél hamarabb!
  • Ügyeljen a megfelelő intim tisztálkodásra!
  • Ne viseljen műszálas alsóneműt!
  • Ne tartsa vissza túl sokáig a vizeletét, főleg akkor, ha már kialakult a probléma!
  • Ügyeljen a hüvelyflóra egyensúlyának fenntartására!
  • Nagyon fontos: már az első tünetek észlelésekor kezdje el az otthoni kezelést!

Egy kutatás keretein belül most ingyenes konzultációra és vizsgálatra van lehetősége minden kedves bejelentkező páciensnek, akik jelenleg is húgyúti fertőzéssel küzdenek, és még nem kezdtek el szedni semmilyen gyógyhatású készítményt.

Amennyiben érdekli ez a lehetőség, hívjon bizalommal soron kívüli időpontért a következő telefonszámon 7 és 21 óra között: +36 30 955 4703!

Kapcsolat

Amennyiben további információra lenne szüksége, keressen bizalommal az alábbi elérhetőségek egyikén vagy foglaljon időpontot online!

+36 30 / 305-4798

Vészesetekben kérjük, hívja a következő telefonszámot:

+36 30 / 955-4703