A fogamzásgátlókkal kapcsolatban számos érv és ellenérv van, az egyik leggyakoribb a fogamzásgátló szedés következtében bekövetkező libidócsökkenés. A csökkent libidó a nőkben frusztrációt és bűntudatot kelt, sokszor pedig az önbecsülésükre is rossz hatással van. Jelen blogbejegyzésben ennek hátterét vizsgáljuk meg.

A fogamzásgátló és a libidócsökkenés kapcsolata – Valóban van összefüggés?

Mit jelent a libidó?

A libidó a nemi vágyat jelenti, amely a fajfenntartásért és a párkeresésért is felelős. A libidót sok minden befolyásolhatja, így testi, pszichés és kulturális tényezők egyaránt. A libidócsökkenésre számos tényező hatással lehet. A leggyakoribb ok, amelyet meg szoktak említeni a stressz, de a betegségek, gyógyszerek vagy a fogamzásgátló tabletta szedése esetén is előfordulhat libidócsökkenés.

Étkezéssel azonban befolyásolni tudjuk a libidót, így csökkent libidó esetén javasolt minél több petrezselymet, fokhagymát, zabot, spenótot vagy osztrigát fogyasztani.

Mikor mekkora a libidó?

A libidó egyénenként eltérő, kinek nagyobb, kinek alacsonyabb, azonban a libidó a különböző életszakaszokban is különbözően működik. A nők esetében a szexuális vágy a harmincas években éri el csúcsát. Ennek oka, hogy kamaszként és fiatal felnőttként, még félnek a nem kívánt terhességtől, illetve saját nőiességüket sem tudják megélni.

A nők harmincas éveiben azonban gyakori, hogy a párkapcsolatban a nő több szexuális együttlétet kíván, mint hasonló korú partnere. A férfiak és nők nemi vágyának mennyisége a negyvenes években egyenlítődik ki, és jellemzően azonos marad a késő öregkorig.

Mikor mekkora a libidó?

Mi a teendő, ha a fogamzásgátlót szedő nő libidója csökken?

Amikor egy hölgy libidócsökkenést észlel a fogamzásgátló szedése kapcsán, sokszor egyből abbahagyják a fogamzásgátló tabletta szedését. Sok esetben ez azonban nem a legjobb megoldás, hiszen lehet, hogy tablettaváltással megszüntethető lenne a probléma, de az is lehet, hogy komolyabb probléma áll a háttérben.

A legjobb azonban, ha probléma esetén felkeressük nőgyógyászunkat, hiszen a fogamzásgátló tablettát ő írta fel, így ő ismeri az összetevőket, lehetséges mellékhatásait. Továbbá gyakori, hogy valamilyen nőgyógyászati betegség (endometriózis, mióma, pajzsmirigy probléma), vagy egyéb probléma áll a háttérben, mint például hüvelyszárazság, hüvelygyulladás.

Emellett nem árt megvizsgálni, hogy nem pszichés probléma áll-e a háttérben, hiszen kutatások is bizonyítják, hogy sok esetben azon fogamzásgátlót szedő nőknél alakul ki libidócsökkenés, akik egyébként is hangulatzavarban szenvednek.

Ahogyan a fentiekben is olvashatták nem javasolt egyből letenni a fogamzásgátló tablettát, jobb, ha a csökkenő nemi vágy esetén konzultálnak nőgyógyászukkal, hiszen a probléma sokkal komplexebb is lehet, amelyen előfordulhat, hogy csak szakember tud segíteni.

További hasznos tartalmakért kövessék oldalamat, probléma esetén pedig forduljanak hozzám bizalommal.

Ez a bejegyzés nem felel meg egy orvosi konzultációnak, további információ és kérdés esetén forduljon szakorvosához vagy Dr. Nyirády Tamáshoz.