Fogamzásgátló tabletták napjainkban

Napjainkban, rohanó hétköznapjaiban a szexualitás egyre korábbi életszakaszokban kerül előtérbe, ezzel együtt a fogamzásgátlás is egyre fontosabb téma a családok életében. Sok esetben a fiatal lányok mellett a családanyák, illetve a változókor előtt álló asszonyok is bizalommal keresik fel orvosukat, hogy a számukra legmegfelelőbb fogamzásgátló eszközt megtalálják. Ma már számos fogamzásgátló módszer a rendelkezésünkre áll, jelen blogbejegyzésünkben a szájon át bevehető fogamzásgátló tablettáról adunk áttekintést.

Prekoncepciók a fogamzásgátló tablettákkal szemben

Amikor fogamzásgátlásról beszélünk, legtöbben úgy gondolják, hogy ezen eszközök egyetlen célt szolgálnak: a terhesség megelőzését. Ez – a hormonális fogamzásgátlókat tekintve – nem teljesen igaz, hiszen ez esetben más egészségügyi problémák kezelésére is felhasználhatók a hormonális fogamzásgátló eszközök, mint például a bőrelváltozások, pattanások kezelése vagy a menstruációs fájdalom enyhítése.

Ennek ellenére sokan mégis tartanak tőle, mivel úgy gondolják szedésükkel hosszú távon inkább negatív hatást érnek el. A leggyakrabban emlegetett ellenérv, hogy a szájon át szedhető hormonális fogamzásgátló tabletták felborítják a nők hormonháztartását, ezért később, gyermekvállalás esetén csökkentik a teherbeesés lehetőségét. Emellett további negatívumként szokták említeni az elhízást, az inzulinrezisztencia és a mellrák kialakulásának esélyének növelését is a laikusok.

Mivel napjainkban számos, a fentiekhez hasonló tévhit kering a fogamzásgátló tablettákról, így a következőkben a hormonális fogamzásgátlók működését vizsgáljuk meg, hiszen a legfontosabb, hogy a páciensek tisztában legyenek választott fogamzásgátló eszközükkel.

A hormonális fogamzásgátló tabletták működése

A fogamzásgátló tabletták legtöbbször szintetikus hormonokat tartalmaznak, amelyek meggátolják a petefészek működését, és így a peteérést. A legnépszerűbb tabletták az úgynevezett kombinált tabletták, amelyek ösztrogént és progeszteront tartalmaznak. Emellett forgalomban vannak az úgynevezett mini tabletták is, amelyek csak progeszteront tartalmaznak. A tablettákban lévő hormonok leállítják az ovulációt, így peteérés nem történik, a méhnyak sűrűbbé válik, ezáltal a spermiumok nem tudnak eljutni a méh üregébe.

A fogamzásgátló tabletta szedését általában egy alapos orvosi vizsgálat előzi meg, amely során a cél kideríteni, hogy van-e olyan akadály vagy kórelőzmény, amely nem teszi lehetővé a páciens számára a tabletta szedését. A nőgyógyászati vizsgálat mellett ide tartozik családi betegségek áttekintése (pl. trombózis), valamint egy laborvizsgálat, amely az általános vérkép mellett a májfunkciókat is vizsgálja. Ezek nem kötelező vizsgálatok, azonban a páciens biztonsága érdekében esetleg érdemes elvégezni őket.

Fogamzásgátló tabletták

Érvek és ellenérvek a fogamzásgátló tabletta szedése mellett

A hormonális fogamzásgátlás azonban nem mentes a mellékhatásoktól. Mint minden gyógyszer esetében, vannak jótékony hatások és lehetséges kockázatok is, amelyek mindenkit másképp érintenek.

Érvek a fogamzásgátló tabletták mellett

  • 24/7 védelmet biztosítanak, azaz egész nap teljes biztonsággal védenek a nem kívánt terhesség ellen.
  • Az egyik legmegbízhatóbb fogamzásgátló eszköz.
  • Mivel segít szabályozni a menstruációs ciklust, így hasznos lehet azon hölgyek számára, akiknek a vérzése rendszertelen.
  • Segít csökkenteni a bőrproblémákat. Általános tapasztalat mellett egy kutatás szerint – amelyben 12.579 hölgyet vizsgáltak – egyes szájon át bevehető fogamzásgátló tabletták csökkentik a pattanásokat.
  • Bizonyos daganatos betegségek esetében jobb a túlélési arány azoknál a hölgyeknél, akik korábban fogamzásgátló tablettát szedtek.
  • Visszafordítható, azaz a tabletta szedésének elhagyásával a ciklus normalizálódik és később a páciens teherbe eshet.

A csak progeszteron tartalmú tabletták mellett is felsorakoztathatunk néhány érvet, mint például, hogy olyan édesanyák is szedhetik, akik:

  • szoptatnak,
  • 35 évnél idősebbek,
  • kórtörténetében a vérrögök előfordulnak,
  • dohányoznak.

Ellenérvek a fogamzásgátló tablettákkal szemben

Úgy gondoljuk nem elégséges megvizsgálni a tabletták pozitív hozományait, így a következőkben a fogamzásgátlókkal szembeni ellenérveket sorakoztatjuk fel. Az egyik legfontosabb, hogy a szájon át bevehető hormonális fogamzásgátló tabletták nem védenek a nemi úton terjedő betegségekkel szemben, így elsősorban állandó partnerrel rendelkező hölgyek számára ajánljuk. Emellett fontos, hogy a tablettát megfelelő időben vegye be a páciens, hiszen, ha túl sok idő telik el két tabletta bevétele között, akkor a terhesség kockázata nő. Ez esetben érdemes a védekezést óvszerrel kiegészíteni.

Habár a napjainkban elérhető fogamzásgátló tabletták biztonságosak, mégis mint minden hormon, mellékhatásokkal és kockázatokkal jár. Ilyen mellékhatás például a nemi vágy csökkenése, az emlők érzékenysége, vagy néhány esetben hányinger, illetve a menstruációk közötti vérzés. Az ilyen jellegű mellékhatások a tabletta szedésének megkezdését követően rövid időn belül (néhány hónap) javulnak. Amennyiben mégsem, akkor mindenképp érdemes a szakorvossal konzultálni és más típusú fogamzásgátló tablettára váltani.

Összességében tehát elmondható, hogy a fogamzásgátló tabletta helyesen megválasztva, egy olyan eszköz, amely az adott élethelyzetben az életminőséget javíthatja, így a különböző tévhitek miatt nem érdemes elvetni ezek használatát.

Bízunk benne, hogy bejegyzésünk segítségével átláthatóbbá vált a szájon át szedhető fogamzásgátló tabletták működése és teljesebb képet kaptak annak pozitívumairól és negatívumairól. Amennyiben érdeklődik a szájon át bevehető hormonális fogamzásgátló tabletták iránt és szívesen részt venne egy ezzel kapcsolatos kutatásban, úgy jelentkezzen az alábbi menüpontra kattintva.

Ez a bejegyzés nem felel meg egy orvosi konzultációnak, további információ és kérdés esetén forduljon szakorvosához vagy Dr. Nyirády Tamáshoz.Rólunk írták

Kapcsolat