Napjainkban, rohanó hétköznapjaiban a szexualitás egyre korábbi életszakaszokban kerül előtérbe, ezzel együtt a fogamzásgátlás is egyre fontosabb téma a családok életében. Sok esetben a fiatal lányok mellett a családanyák, illetve a változókor előtt álló asszonyok is bizalommal keresik fel orvosukat, hogy a számukra legmegfelelőbb fogamzásgátló eszközt megtalálják. Ma már számos fogamzásgátló módszer a rendelkezésünkre áll, jelen blogbejegyzésünkben a szájon át bevehető fogamzásgátló tablettáról adunk áttekintést.

PREKONCEPCIÓK A FOGAMZÁSGÁTLÓ TABLETTÁKKAL SZEMBEN

Amikor fogamzásgátlásról beszélünk, legtöbben úgy gondolják, hogy ezen eszközök egyetlen célt szolgálnak: a terhesség megelőzését. Ez – a hormonális fogamzásgátlókat tekintve – nem teljesen igaz, hiszen ez esetben más egészségügyi problémák kezelésére is felhasználhatók a hormonális fogamzásgátló eszközök, mint például a bőrelváltozások, pattanások kezelése vagy a menstruációs fájdalom enyhítése.

Ennek ellenére sokan mégis tartanak tőle, mivel úgy gondolják szedésükkel hosszú távon inkább negatív hatást érnek el. A leggyakrabban emlegetett ellenérv, hogy a szájon át szedhető hormonális fogamzásgátló tabletták felborítják a nők hormonháztartását, ezért később, gyermekvállalás esetén csökkentik a teherbeesés lehetőségét. Emellett további negatívumként szokták említeni az elhízást, az inzulinrezisztencia és a mellrák kialakulásának esélyének növelését is a laikusok.

Mivel napjainkban számos, a fentiekhez hasonló tévhit kering a fogamzásgátló tablettákról, így a következőkben a hormonális fogamzásgátlók működését vizsgáljuk meg, hiszen a legfontosabb, hogy a páciensek tisztában legyenek választott fogamzásgátló eszközükkel.

A HORMONÁLIS FOGAMZÁSGÁTLÓ TABLETTÁK MŰKÖDÉSE

fogamzásgátló tabletták legtöbbször szintetikus hormonokat tartalmaznak, amelyek meggátolják a petefészek működését, és így a peteérést. A legnépszerűbb tabletták az úgynevezett kombinált tabletták, amelyek ösztrogént és progeszteront tartalmaznak. Emellett forgalomban vannak az úgynevezett mini tabletták is, amelyek csak progeszteront tartalmaznak. A tablettákban lévő hormonok leállítják az ovulációt, így peteérés nem történik, a méhnyak sűrűbbé válik, ezáltal a spermiumok nem tudnak eljutni a méh üregébe.

fogamzásgátló tabletta szedését általában egy alapos orvosi vizsgálat előzi meg, amely során a cél kideríteni, hogy van-e olyan akadály vagy kórelőzmény, amely nem teszi lehetővé a páciens számára a tabletta szedését. A nőgyógyászati vizsgálat mellett ide tartozik családi betegségek áttekintése (pl. trombózis), valamint egy laborvizsgálat, amely az általános vérkép mellett a májfunkciókat is vizsgálja. Ezek nem kötelező vizsgálatok, azonban a páciens biztonsága érdekében esetleg érdemes elvégezni őket.

ÉRVEK ÉS ELLENÉRVEK A FOGAMZÁSGÁTLÓ TABLETTA SZEDÉSE MELLETT

A hormonális fogamzásgátlás azonban nem mentes a mellékhatásoktól. Mint minden gyógyszer esetében, vannak jótékony hatások és lehetséges kockázatok is, amelyek mindenkit másképp érintenek.

Érvek a fogamzásgátló tabletták mellett

  • 24/7 védelmet biztosítanak, azaz egész nap teljes biztonsággal védenek a nem kívánt terhesség ellen.
  • Az egyik legmegbízhatóbb fogamzásgátló eszköz.
  • Mivel segít szabályozni a menstruációs ciklust, így hasznos lehet azon hölgyek számára, akiknek a vérzése rendszertelen.
  • Segít csökkenteni a bőrproblémákat. Általános tapasztalat mellett egy kutatás szerint – amelyben 12.579 hölgyet vizsgáltak – egyes szájon át bevehető fogamzásgátló tabletták csökkentik a pattanásokat.
  • Bizonyos daganatos betegségek esetében jobb a túlélési arány azoknál a hölgyeknél, akik korábban fogamzásgátló tablettát szedtek.
  • Visszafordítható, azaz a tabletta szedésének elhagyásával a ciklus normalizálódik és később a páciens teherbe eshet.

A csak progeszteron tartalmú tabletták mellett is felsorakoztathatunk néhány érvet, mint például, hogy olyan édesanyák is szedhetik, akik:

  • szoptatnak,
  • 35 évnél idősebbek,
  • kórtörténetében a vérrögök előfordulnak,
  • dohányoznak.

Ellenérvek a fogamzásgátló tablettákkal szemben

Úgy gondoljuk nem elégséges megvizsgálni a tabletták pozitív hozományait, így a következőkben a fogamzásgátlókkal szembeni ellenérveket sorakoztatjuk fel. Az egyik legfontosabb, hogy a szájon át bevehető hormonális fogamzásgátló tabletták nem védenek a nemi úton terjedő betegségekkel szemben, így elsősorban állandó partnerrel rendelkező hölgyek számára ajánljuk. Emellett fontos, hogy a tablettát megfelelő időben vegye be a páciens, hiszen, ha túl sok idő telik el két tabletta bevétele között, akkor a terhesség kockázata nő. Ez esetben érdemes a védekezést óvszerrel kiegészíteni.

Habár a napjainkban elérhető fogamzásgátló tabletták biztonságosak, mégis mint minden hormon, mellékhatásokkal és kockázatokkal jár. Ilyen mellékhatás például a nemi vágy csökkenése, az emlők érzékenysége, vagy néhány esetben hányinger, illetve a menstruációk közötti vérzés. Az ilyen jellegű mellékhatások a tabletta szedésének megkezdését követően rövid időn belül (néhány hónap) javulnak. Amennyiben mégsem, akkor mindenképp érdemes a szakorvossal konzultálni és más típusú fogamzásgátló tablettára váltani.

Összességében tehát elmondható, hogy a fogamzásgátló tabletta helyesen megválasztva, egy olyan eszköz, amely az adott élethelyzetben az életminőséget javíthatja, így a különböző tévhitek miatt nem érdemes elvetni ezek használatát.

Bízunk benne, hogy bejegyzésünk segítségével átláthatóbbá vált a szájon át szedhető fogamzásgátló tabletták működése és teljesebb képet kaptak annak pozitívumairól és negatívumairól. Amennyiben érdeklődik a szájon át bevehető hormonális fogamzásgátló tabletták iránt és szívesen részt venne egy ezzel kapcsolatos kutatásban, úgy jelentkezzen az alábbi menüpontra kattintva.

Ez a bejegyzés nem felel meg egy orvosi konzultációnak, további információ és kérdés esetén forduljon szakorvosához vagy Dr. Nyirády Tamáshoz.

Rólunk írták

Nagyon kedves, megbízható, ajánlani tudom mindenkinek.
Ildikó
Négyből két gyerekem (a két fiatalabb) nála született. Nem kívánok senkinek emberségesebb, kedvesebb orvos.
Lívia
Négyből három gyermekünk nála született. Hálás vagyok neki! Csodálatos orvos, csak ajánlani tudom!
Ildikó
Örök hála neki! Csodálatos orvos! A kisfiam nincs, ha ő nem segít… 8 éve csak benne bízom!
Mónika

Kapcsolat