Az endometriózis egy jóindulatú krónikus betegség, mely világszerte 176 millió, hazánkban pedig közel 200.000 nőt érint*. Az endometriózis a méhnyálkahártyához hasonló szövet megjelenését és szaporodását jelenti a méh üregén kívül, mely leggyakrabban a kismedencében, a petefészkekben, valamint a hashártya felszínén fordul elő. Ezek a sejtek továbbra is követik a nemi ciklus változásait, ám az ennek hatására fellépő immunológiai reakciók és belső szervi összenövések komoly fájdalmakat és akár meddőséget is okozhatnak.

Szinte már népbetegségnek tekinthető, mégis mítoszok keringenek róla és az interneten sok téves információ érhető el az endometriózisról. Az alábbiakban ezeket a tévhiteket oszlatjuk el:

1. A FÁJDALMAS MENSTRUÁCIÓ A NŐI LÉT VELEJÁRÓJA

A közhiedelemmel ellentétben a fájdalmas, a napi tevékenység elvégzésében akadályt jelentő menstruáció egyáltalán nem normális jelenség! A szabálytalan, görccsel kísért menzesz az endometriózis egyik leggyakoribb tünete, a fájdalmas menstruációval küzdő nők közül ugyanis minden második az érintettek közé tartozik.

2. AZ ENDOMETRIÓZIS A 30-40 ÉVES NŐK BETEGSÉGE

Sajnos senki sem túl öreg vagy épp túl fiatal ehhez a betegséghez. Sokan már tizenéves koruktól, akár az első menstruáció után tapasztalják a tüneteket és van, aki a menopauza előtti években szembesül a diagnózissal. A tévhit hátterében az áll, hogy sok nő esetében csak akkor derül fény a betegségre, amikor már családot szeretnének, de nem jön a várt gyermekáldás.

3. A VÁRANDÓSSÁG MEGGYÓGYÍTJA AZ ENDOMETRIÓZIST

Bár kétségtelen, hogy a terhesség során bekövetkező hormonális változások átmenetileg megszüntetik a betegség tüneteit, végleges gyógyulást azonban ez sem jelent. Szülés után a panaszok kiújulhatnak.

4. AZ ENDOMETRIÓZIS MINDEN ESETBEN MEDDŐSÉGET OKOZ

Habár igaz, hogy az endometriózis egyik jellemző tünete a meddőség, a jelenlegi ismereteink szerint a betegségben érintett nők csupán egyharmada számára nehezített a gyermekvállalás.

5. A BETEGSÉG SÚLYOSSÁGA A FÁJDALOM MÉRTÉKÉVEL MEGEGYEZŐ

A fájdalom mértéke nem feltétlenül mutat összefüggést az endometriózis súlyosságával. Vannak olyan páciensek, akik kiterjedt, súlyos endometriózis esetén sem tapasztalnak heves tüneteket, de ugyanígy előfordul az is, hogy a kezdeti stádiumban lévő betegség nagyon intenzív fájdalmat okoz.

A betegség időben történő felismerésével és a megfelelő kezelés elkezdésével a tünetek enyhíthetők és az elváltozások elterjedése megelőzhető. Amennyiben endometriózis problémáját hasi műtét is igazolja, gyógyszeres kezeléssel kapcsolatos kérdéseivel forduljon hozzám bizalommal és egy diszkrét, személyes konzultáció során átbeszéljük a lehetséges kezelési formákat.

Foglaljon időpontot!

*Forrás: noiegeszsegert.hu

Rólunk írták

Nagyon kedves, megbízható, ajánlani tudom mindenkinek.
Ildikó
Négyből két gyerekem (a két fiatalabb) nála született. Nem kívánok senkinek emberségesebb, kedvesebb orvos.
Lívia
Négyből három gyermekünk nála született. Hálás vagyok neki! Csodálatos orvos, csak ajánlani tudom!
Ildikó
Örök hála neki! Csodálatos orvos! A kisfiam nincs, ha ő nem segít… 8 éve csak benne bízom!
Mónika

Kapcsolat