Talán megdöbbentő, de az endometriózis kialakulásának ideje már egészen az első menstruációt követő első évekre tehető. Számos tanulmány próbálta megfejteni, hogy mi állhat kialakulásának hátterében: egyes elméletek szerint a véráram képes endometriális sejtek szállítására, így juttatja el azt a test különböző területeire, más feltevés szerint genetikai okok állhatnak a hátterében és a betegség akár öröklődhet. Felmerül a retrográd – a hasüregbe történő – menstruáció során a méhből kifolyt endometrium szövet megtapadásának lehetősége is.

Endometrózis során az endometrium (azaz a méhet belülről borító nyálkahártya) nemcsak a méhben, de a méhen kívül is megtalálható a szervezetben (pl. a petefészkeken, a húgyhólyagon, súlyosabb esetben akár érintheti a beleket is). A további problémákat az okozza, hogy az endometrium a méhen kívüli helyzetében is ugyanúgy „viselkedik”: a ciklusok idején megvastagszik és vérzik, azonban képtelen kiürülni a szervezetből, ezáltal jelentős fájdalmat okoz az érintett területen.

Jelek, melyekre érdemes odafigyelni

Az erős hasi, kismedencei fájdalom – mely már a menstruáció előtt pár nappal jelentkezhet és az azt követő pár napig tart – a leggyakoribb tünet, amelyet az endometriózissal érintett nők említenek. Emellett szexuális együttlétkor a kismedencében érzett fájdalom, a menstruációs vérzés mennyiségének növekedése is okot adhat a problémára. Sok esetben azonban más betegség, probléma kivizsgálásakor derül fény az endometriózis meglétére. A menstruáció alatt érzett görcs mértéke minden egyes páciens esetében más és más, és bár a fájdalom megléte a leggyakoribb tünet, nem feltétlenül jelenti a betegség meglétét.

Nyugalmi állapotban a csípő tájékán érzett szúró, görcsös fájdalom (mely sokszor mozgás hatására fokozódik) szintén okot adhat a betegség meglétére. Sok páciens esetében a végbél körül érzett fájdalom miatt merül fel az endometriózis gyanúja, vannak azonban olyan nők, akik általánosnak mondható tüneteket észlelnek (pl. fáradtság, fejfájás) vagy számukra a betegség egyáltalán nem jár panasszal, fájdalommal.

Megjelenése rendkívül változatos lehet, éppen ezért az endometriózis komplex kezelést igényel.  Gyógyítására radikális és kevésbé radikális módszerek is léteznek.

Az endometriózis kezelhető

A laparoszkópia alkalmazásával a betegség beazonosítására, mintavételt követően a szövettani igazolására, valamint az eltérések megoldására van lehetőség. A laparoszkópos műtét megoldás a petefészekben kifejlődött endometriotikus ciszták eltávolítására is. Súlyosabb esetekben műtéti beavatkozásra lehet szükség, mely során mindkét petefészek eltávolításra kerül.

Ezen kívül mód van a betegség fájdalommentes kezelésére is, a gyógyszeres terápia megkezdéséhez azonban műtét során is igazolt endometriózisra van szükség. Amennyiben hasi fájdalmakkal küzd, illetve endometriózis problémáját hasi műtét is igazolja, gyógyszeres kezeléssel kapcsolatos kérdéseivel forduljon hozzám bizalommal.

Rólunk írták

Nagyon kedves, megbízható, ajánlani tudom mindenkinek.
Ildikó
Négyből két gyerekem (a két fiatalabb) nála született. Nem kívánok senkinek emberségesebb, kedvesebb orvos.
Lívia
Négyből három gyermekünk nála született. Hálás vagyok neki! Csodálatos orvos, csak ajánlani tudom!
Ildikó
Örök hála neki! Csodálatos orvos! A kisfiam nincs, ha ő nem segít… 8 éve csak benne bízom!
Mónika

Kapcsolat