Mikor gyanakodhatunk miómára?

Az alattomos lappangó

A női nem velejárói azok a „bizonyos napok”… vannak, akik úgy élik meg, mint bármely más napot, de a nők többsége számára inkább kellemetlen, melyet muszáj túlélni. Kényelmetlenséget okoz és ehhez nem szükséges, hogy váratlanul bekövetkezzen a „baj”: a mosdó elérése, az intimbetét vagy tampon gyakori cseréjének megtervezése pont elég ahhoz, hogy felborítsa a mindennapok megszokott rendjét.  És még szó sem volt az egyéb, a menstruációs napokhoz társuló testi és lelki nyugtalankodásról (ingerültség, éhség, levertség…).

A mióma nem feltétlenül okoz panaszokat, a nők többsége sokáig nem vesz róla tudomást és más problémának tulajdonítja, vagy múló dolognak tartja. A mióma egyik jellemző ismérve a bő vérzés. A leggyakoribb kérdés mégis a vérzéssel kapcsolatosan merül fel. Mennyi a menstruációs időszak normális ideje?  Mennyi vér számít normálisnak? Az intimbetétek és tamponok sűrű cseréje adhat okot miómára? Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Egyes nőknél a menstruációs időszak nem csupán 3 napig tart, hanem akár 7 vagy annál több napig is és bár elképzelhető, hogy ezeket a napokat nem jellemzi bő vérzés, összességében biztosan sok vért veszít az érintett páciens. Ha valaki arra kényszerül, hogy viszonylag gyakran, 1-1,5 óránként járjon mosdóba és cserélgesse az általában nagyméretű intimbetétet, tampont, szintén fennállhat a bő vérzés problémája. Ugyancsak figyelmeztető vagy azonosító jel, ha éjszaka is szükség van odafigyelésre, ugyanis az este folyamán (alvás közben) is előfordulhat, hogy foltos lesz az ágynemű és cserélni kell fehérneműt.

A tünetekkel és így akár a miómával küzdő nőknek a menstruáció határozza meg a mindennapjait, folyamatos stresszhelyzeteket okozva azzal, hogy ne hagyjanak sehol foltot. Bizonyos helyzetekben – legyen szó edzésről vagy egy találkozóról – sokszor lemondásra kényszerülnek emiatt.

„Nőgyógyászként fontosnak tartom, hogy pácienseim ne csak egészségügyi szempontból gyógyuljanak, de életminőségük is újra a régi vagy jobb legyen. A modern, folyamatosan fejlődő orvostudománynak hála ma már nemcsak műtéti úton lehet segíteni a pácienseken, egyre több betegség kezelésében van lehetőség új, műtét nélküli megoldásra. A mióma esetében is létezik műtét nélküli megoldás, melynek klinikai vizsgálatának megvalósításában jómagam is aktívan részt veszek.” – mondja dr. Nyirády Tamás.

Amennyiben a tünetek alapján magára ismert, ne essen kétségbe. A mióma kezelhető és gyógyítható. Kérje ki nőgyógyásza tanácsát, véleményét vagy forduljon dr. Nyirády Tamáshoz és tudjon meg többet a mióma műtét nélküli gyógyszeres kezeléséről.

Bejelentkezését dr. Nyirády Tamás online időpontfoglaló-rendszerében tudja megtenni, a linkre kattintva erre az új oldalra fog érkezni.

Foglaljon időpontotRólunk írták

Kapcsolat